Om de winter achter je te laten en fris het voorjaar in te gaan kun je gebruik maken van vasten. Met vasten kies je ervoor om je te onthouden van een bepaalde gewoonte. Het vasten is in vele religies een bekend gebruik. Al kennen ze ieder een eigen invulling, de basis gedachte is het zelfde: Door je te onthouden van een, veelal slechte, gewoonte maak je ruimte in jezelf. Het helpt je om te zuiveren en contact te maken met wat echt belangrijk is. Iedere religie kent zijn eigen vastenperiode met een begin- en een eindpunt . Juist die afgesproken tijd maakt dat het makkelijker toepasbaar is. Zes weken geen suiker eten, geen alcohol drinken, geen sociale media volgen, geen televisiekijken voelt heel anders dan nooit meer. Je kan gebruikmaken van de periode uit de religie, zoals de ramadan of het vasten tussen carnaval en Pasen bij de rooms-katholieken. Deze laatste voelt voor mij als een natuurlijke beweging passend bij het seizoen van de lente. Of je kunt je eigen tijdpad kiezen. Stel jezelf hierbij de vraag: wat is er dat ik de komende periode wil laten, als een soort offer? Belangrijk hierbij is dat je het passend maakt, niet te klein maar zeker niet te groot. Het moet een beetje pijn doen, zeg maar. Hierbij kun je gebruikmaken van het zetten van een spanningsboog door te gaan staan, jezelf te gronden, de begintijd in je voeten te plaatsen, je offer in je hart te plaatsen en de eindtijd in je kruin. Adem dan een keer bewust in en uit en je bent begonnen.
Verzamel dierbare momenten
De afgelopen tijd realiseer ik me keer op keer dat ik een keus heb. RIcht ik met op de schaduwkanten of keer ik me naar het licht. De nu volgende oefening helpt me om mijn zegeningen te tellen. Door voor het slapen gaan één moment te kiezen waar ik dankbaar voor ben. Dat kunnen grote dingen zijn, maar ook kleine geniet momentjes.. De afgelopen jaren heb ik het groter aangepakt. Door een lege pot in de keuken te zetten en die gedurende het jaar te vullen met briefjes van geluksmomenten. Het kan helpen een aantekening in je agenda te maken en wekelijks even de week door te nemen en je hoogte punt op te schrijven. Kies vervolgens een moment van het jaar waar jij het jaar 2021 herdenkt. Dat kan Kerstavond zijn of oudjaardag, maar ook eerder bij het begin van de Advent, of tijdens het oogsten van je leerthema. Zet ook die datum in je agenda. Dat is het moment om al die briefjes te openen en de zegeningen van het jaar te tellen. Je zult verrast zijn van de rijkdom ervan.
13 Heilige Nachten
Op 21 december staat de zon op zijn laagste punt en beleven we de kortste dag en de langste nacht van het jaar. De natuur heeft haar energie helemaal in zichzelf teruggetrokken. Drie dagen blijft de zon op dit laagste punt staan, om vanaf 24 december weer te klimmen waardoor de dagen lengen. Dit is het beginpunt van de 13 Heilige Nachten. Deze overgangstijd is magisch en heeft invloed op de rest van het jaar. We zijn in deze dagen meer verbonden met de kosmos. Ieder van de dertien nachten brengt een boodschap mee (in een droom, beeld, gevoel, gedachte) die van toepassing is op elk van de twaalf maanden die voor ons liggen. De laatste Heilige Nacht biedt ons het leerthema voor het komende jaar aan.
Tips voor deze heilige tijd:
Maak een plekje waar je dagelijks kan mediteren voor je gaat slapen. Je kan op deze plek een kaars plaatsen of andere waardevolle symbolen. Leg een schriftje naast je bed en eventueel een zaklamp om de ander en jezelf niet (al te) wakker te maken. Schrijf zoveel mogelijk op van je dromen zodra je wakker bent. Doe dat in de tegenwoordige tijd vanuit de ik. Je kan achteraf je droom een titel geven. Niet alleen je dromen, maar alle informatie die je krijgt, zowel ’s nachts als overdag, is van belang. Een lied, film, of iets anders dat van belang lijkt, schrijf het op. Net als een gevoel, emotie waar je mee loopt gedurende de dag. Het is hierbij belangrijk om deze informatie niet te interpreteren. De ware betekenis zal zich namelijk pas later, gedurende het jaar manifesteren. De Heilige Nachten beginnen op de nacht van 24 op 25 december. Het is handig dat ook zo op te schrijven: 25 december: dag 1, januari 26 december: dag 2, februari, et cetera. Op dag dertien ontvang je informatie over je leerthema. Hierover volgende maand meer. Wil je het hele jaar door inspirerende opdrachten, dan verwijs ik je graag door naar mijn boek. Het boek, Liefdevolle Omhulling, volgt het ritme van de 13 Heilige Nachten het hele jaar rond, aan de hand van mijn persoonlijke verhaal en is geschikt voor iedereen die vanuit zijn/haar bron van EigenWijsheid wil leven.
Grondingsoefening
Aanwezigheid in je lichaam is een belangrijke voorwaarde als je met energie werkt. Dit wordt ook wel geaard of gegrond zijn genoemd. Mocht je het zelf lastig vinden om te aarden, kun je deze grondingsoefening beluisteren alvorens de andere opdrachten uit te voeren.
Het is bovendien fijn om halverwege de dag een wekkertje te zetten om vervolgens een moment stil te vallen om te onderzoeken of je gegrond bent. Mocht dat niet het geval zijn, kun je opnieuw deze oefening doen. Je zult merken, dat het steeds gemakkelijker wordt, aanwezig te blijven
Welkom bij deze grondingsmeditatie. Dit geluidsfragment hoort bij een oefening uit mijn boek "Liefdevolle omhulling".
In een individueel traject leer je jouw hartsverlangen vorm te geven.
De benadering is holistisch. Je leert je valkuilen herkennen, alsmede je talent en kwaliteiten in te zetten om trouw te zijn aan wie jij wezenlijk bent.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbron
Nieuwsbron archief
In het archief kun je de vorige edities van de Nieuwsbron bekijken.