• Nieuwsbron

Nieuwsbron Zomer 2010

Zomer 2010

De laatste loodjes voor de vakantie. Ken je dat zo’n laatste week waar je nog een hele lijst van dingen wilt afhandelen (zoals het schrijven van deze nieuwsbron) alvorens je met een goed gevoel op vakantie kan? Het is me niet gelukt. Ik wilde ook deze keer graag een mooi goed verzorgde nieuwsbrief aan jullie versturen. Daar was na mijn vakantie tijd voor, met dank aan Saskia voor de laatste hulp bij de opmaak! Vandaar deze verlate zomer editie.

2010 is voor mij intens van start gegaan met de zeer succesvolle pilot Coachen in EigenWijsheid, het afronden van de Pulsar Academie, de start van de opleiding familieopstellingen, de geboorte van 6 kittens en 4 kuikens, de dood van Sophia (de moeder van de kittens) de 4 kuikens en Jelle de kip.
De opbrengst
van dit lief en leed deel ik graag met jullie in deze nieuwsbron.

Ik wens jullie een mooi laatste zomermoment toe.
Margje

Familieopstellingen

Sinds januari volg ik de opleiding interculturele familieopstellingen bij Buro Iksa. Graag laat ik jullie nu al kennis maken met deze methode om je op een later moment uit te nodigen voor een workshop bij in persona. Tot die tijd kan ik je een opstelling bij Desirée van der Krogt, eigenaar van Buro Iksa van harte aanbevelen.

Begin jaren negentig ontwikkelde Bert Hellinger, een missionaris in Zuid-Afrika met psychologische achtergrond, de techniek van familieopstellingen en systemisch werk. Hellinger zag de dynamiek en ordening in (familie)systemen en de effecten van taboes, uitsluitingen en geheimen op korte en lange termijn voor het betreffende systeem. Dit heeft hij een “verstrikking” genoemd.

Bij familieopstellingen wordt na een voorgesprek bepaald wat er moet worden opgesteld om de betreffende verstrikking aan het licht te brengen en vervolgens representanten gekozen die in de ruimte worden neergezet. De representanten geven informatie over de rol waarin ze staan.

Wat kan er worden opgesteld? Personen, organisaties, collectieve velden (land, volk, cultuur, het lot, het leven, de dood, het werk, enz.), symptomen, lichaamsdelen, dingen of emoties.


Bij opstellingen wordt er van drie hoofdprincipes uitgegaan die gelden binnen menselijke systemen:


1 Binding:ieder lid van het systeem heeft recht op een plek
2 Ordening: men dient op de juiste plek te staan en hier geaccepteerd te worden
3 Balans: geven en nemen dienen in evenwicht te zijn.
Overtreding van deze wetten levert een krachtenspel op. De spanningen hiervan leiden tot symptomen. De opsteller ondervraagt de representanten, waardoor zowel de krachten die spelen als de symptomen helder kunnen worden. De antwoorden van de representanten en de interventies van de opsteller leiden tot diep inzicht in de oorzaken van de problemen binnen het systeem. Met eenvoudige rituelen en oprechte uitspraken wordt de overtreding van de principes ongedaan gemaakt en komt men weer tot gezonde verhoudingen ofwel een herstelde balans.

De opsteller heeft een leidende en dienende functie, waarbij het waarnemen, benoemen en ordenen centraal staan. Het uitgangspunt is respect en acceptatie voor alles wat is en het zien van het grote geheel. Het doel is om de verstrikking op te heffen, het eigen leven weer te kunnen leiden, de liefde te laten stromen en de verbinding te herstellen. Pas als men naar het grote geheel kan kijken, ziet men dat de polarisatie van goed en slecht (of dader en slachtoffer) wegvalt en dat alles/iedereen erbij hoort. De dag kan niet bestaan zonder de nacht.


Professioneel

Veranderingsdeskundige

In het weekend van 19 en 20 juni jl. heb ik de 3 jarige opleiding bij de Pulsar Academie afgerond. Een mede student Aldo van Duivenbode schreef hierover het volgende:Zaterdag 19  juni vond op deVoorde  het “Festival van Verbondenheid” plaats.
Het festival werd georganiseerd door 21 studenten, die daarmee het afstuderen aan de Pulsar Academie vierden met ruim 120 genodigden.
De genodigden konden kiezen uit een aanbod van 19  workshops met “de verbinding tussen mensen en met zichzelf” als centrale thema. Het aanbod van workshops varieerde van luchtige, feestelijke workshops, speciale workshops voor kinderen, tot workshops waarin serieuze vraagstukken aan de orde kwamen. Zo was er voor ieder wat wils en ontstond er een feestelijk en warme sfeer van verbondenheid. Tussen de workshops door was er de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, nieuwe verbindingen te maken, en te genieten van de hapjes en drankjes uit de keuken van deVoorde. 

 
De Pulsar Academie is een 3-jarige opleiding tot veranderingsdeskundige.
De opleiding is g
ericht op professionals die werken met mensen. De studie leert professionals om eigenaar te zijn van een veranderingsproces in mensen, teams en organisaties, en om daar persoonlijk meesterschap in te ontwikkelen. De professionals leren zichzelf tot instrument van verandering te maken. Verandering wordt gezien als het vrijmaken van oude vormen en patronen, zowel in de individuele mens als in een organisatie. Stagnatie, frustratie en verkramping in mensen en organisaties kunnen worden bevrijd door een originele en oprechte impuls.
Er is een netwerk van ruim 200 afgestudeerden aan de Pulsar Academie die in alle denkbare sectoren en organisaties werkzaam zijn. 

Het werken vanuit het Pulsar gedachte goed is inmiddels volledig geïntegreerd bij in persona. Zo kennen nagenoeg alle individuele coachtrajecten een leervraag en volgt het traject het ritme van de latifa.


Coachen in EigenWijsheid en Leiderschap vanuit Eigenwijsheid

Na een succesvolle pilot gaan Nicole Dubois en ik in september echt van start met de trainingen EigenWijsheid voor managers en coaches. De EigenWijsheid trainingen zijn resultaatgerichte en professionele opleidingen voor iedereen die zich in het vak van coach of manager wil verdiepen.
De trainingen vergroten je zelfbewustzijn middels persoonlijke ontwikkeling, waarna je eigen gemaakte inzichten leert inzetten in je vak als coach of manager.
Voor meer informatie download de folder hier.

Enkele reacties van de deelnemers van de pilot als voorproefje:

In 7 inspirerende dagen zijn persoonlijke groei en ontdekkingen hand in hand gegaan met een verdere professionele ontwikkeling als coach. Praktijkcases en eigen ontwikkelingspunten kregen via een dynamische groepsinteractie en persoonlijke feedback een wezenlijke verdieping. De aangedragen benaderingen en werkmethodes waren verfrissend, verdiepend en toepasbaar. Ik ken geen andere ontwikkel- of trainingstrajecten die de mens én de coach zo sterk aan elkaar verbinden. Daarmee ben ik als persoon én als coach sterker en completer geworden.
John Batteram

In deze training werd mij duidelijk hoe ik mijn eigen kracht kan vatten in een coaching aanbod. Mijn Eigen Wijsheid heeft hiermee concreet vorm en lading gekregen. Het werken met verschillende oefeningen vanuit een breed perspectief is een goede smaakmaker; heel inspirerend om me verder te verdiepen. De ruimte die de trainers boden was een perfecte plek om in te leren; de groep vormde een katalysator die voor mij de 7 dagen tot een positieve stoompan maakte.

Caroline vd Post

Ik ben drie jaar werkzaam als loopbaanadviseur/coach en heb mezelf in die jaren diverse methodieken en theorieën eigen gemaakt. Ik was toe aan een verdieping en vooral op zoek naar mijn manier van coachen en begeleiden. Door de workshop “Coachen op EigenWijsheid” is het gelukt om mijn eigen talent, visie en missie van coaching te verwoorden en er naar te werken. Dit maakt het vak als coach/loopbaanadviseur nóg leuker en interessanter. Bedankt voor dit inzicht!

Tanja Groenewegen
 

Boekentips

Eiland onder de zee |
Isabel Allende

Isabel Allende is terug. Met veel plezier heb ik vele boeken van haar gelezen. Het Huis van de Geesten is mijn favoriet. De afgelopen jaren hebben haar boeken me echter niet meer zo kunnen raken tot nu. Een prachtig verhaal over de liefde. Isabel Allende op haar best.

Het eiland onder de zee is het verhaal van Zarit‚, een Caribische vrouw in de achttiende eeuw, die op haar negende als slavin wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, de eigenaar van een van de grootste suikerplantages in Haïti. Ze werkt voor zijn twee echtgenotes, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine.

Als de slaven in opstand komen tegen hun onderdrukkers, kan Zarit‚ zich ontdoen van het juk van haar meester, maar omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. Ze doen eerst het levendige Havana aan, om zich vervolgens in het opbloeiende New Orleans te vestigen. Daar zal Zarit‚ de liefde vinden en de weg vrijmaken voor het geluk waarnaar ze zo lang heeft verlangd.                      

---------------

De helende kracht van de werkelijkheid | Wilfried Nelles

Voor een ieder die meer wil weten over de achtergronden van familieopstellingen raad ik je dit boek van harte aan.

Wilfried Nelles maakt op heldere wijze zijn inzichten en ervaringen met familieopstellingen van Bert Hellinger toegankelijk. Hij neemt de lezer moeiteloos mee in de verhelderende principes van binding en ordening in relaties, zoals die zich voordoen in onze soms complexe hedendaagse samenleving. Als een echte bruggenbouwer verbindt hij het fenomeen van soms magisch aandoende opstellingen met wat er in het werkelijke leven gebeurt. Vanuit zijn opbouwende kritische houding biedt Nelles stof tot nadenken, beantwoordt hij vele vragen en geeft hij een impuls tot verdere verdieping - voor wie familieopstellingen nog niet kent én voor wie al bekend is met de waarde en grenzen van opstellingen, de beweging van de ziel en de werking van het geweten.

De Verwenbron

De verwenbron staat deze zomer op 2 festivals die het bezoeken meer dan waard zijn. Helaas voor de mannen is het Lorelei festival alleen voor vrouwen, maar zijn jullie op de Levenkunstbeurswel van harte welkom.

Naast alle vertrouwde producten zoals etherische oliën en edelstenen heb ik een paar prachtige nieuwe producten op de kop weten te tikken.

Voor wie mijn dagelijkse inspiratiebron via Twitter of LinkedIn niet voldoende is, heb ik prachtige doosjes ingekocht van handgeschept en in de zon gedroogd papier afkomstig van de moerbeiboom. Bloemblaadjes, gras, blad en schors zijn duidelijk zichtbaar. Dit papier wordt in Laos vervaardigd met behulp van eeuwenoude technieken zonder de boom om te hakken of het milieu te verstoren.In de doosjes zitten rolletjes papier, die je met een meegeleverde pincet kan trekken, waarop prachtige spreuken staan.

De spreukendoosjeshebben verschillende thema's: wijsheid, antwoorden, liefde en geluk.

Daarnaast is er een hele serie prachtige armbanden met edelstenenin 9 verschillende uitvoeringen.

Naast de stoere en toch vrouwelijke uitstraling helpen de stenen je bij Energie (carneool), Harmonie (sodaliet), Intelligentie (amethyst), Gezondheid (turqureniet), Concentratie (fluoriet), Inzicht (tijgeroog), Welzijn (stenenmix), Communicatie (parel met lavasteen) of Liefde (roze kwarts).


Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Deel 2 De Zomer, alles wordt vol-wassen

Door bewust gebruik te maken van tijd en ritme kun je gebruik maken van een natuurlijke flow om veranderprocessen tot stand te brengen. De mens is onderdeel van de natuur al komen we daar door bv het gebruik van electriciteit steeds verder van verwijderd (verlichting, koeling, verwarming). Door ons te realiseren van het ritme van de natuur is, kan je meebewegen op deze krachten. Zoals bijvoorbeeld de invloed van de seizoenen, levensfases in je leven, ritme van de dag, ritme van de week met een rustdag, invloed van de maan (eb/vloed) of bij de vrouw haar menstruatie cyclus. In dit vierluik neem ik jullie mee in het gedachte goed van Jaap Voigt naar de betekenis van de invloed van de seizoenen in ons leven.
Om te beginnen stelt hij dat wat wij het begin van een seizoen noemen in wezen het hoogte punt van het seizoen is. Energetisch begint het seizoen namelijk 6 weken eerder, in een wel voelbare maar nog niet zichtbare staat van verandering. Dit beeld past precies in het gedachte goed van Werken met een leervraag. Eerst is er de inspiratie (geest) en dan volgt de creatie (zichtbare vorm).

Dit betekent dat volgens deze optiek de seizoenen als volgt worden ingedeeld:

Start van de lente 6 februari, de zomer 6 mei, de herfst 6 augustus en de winter 6 november.

In de zomer kunnen je ideëen een passende vorm vinden. De zomerse pracht wordt zichtbaar. Groei zit hem in de zomer niet zo zeer in groter worden maar in rijping. Omdat alles in het volle licht komt te staan, wordt er ook zichtbaar wat niet in orde of passend is. Vaak biedt dat de noodzakelijke lessen die we in deze periode van ons leven te leren hebben. Een vraag die je jezelf kunt stellen:

Welke slechte gewoonten signaleer je? Kun je die nog afleren?

Van 7 juli tot 7 augustus loopt het laatste deel van de zomer. Wat er aan potentieel in het eerste half jaar is opgebouwd wordt nu in verschillende vormen zichtbaar. Wat heeft er nu werkelijk prioriteit? Wat wil jij tot wasdom laten komen? In deze maand kun je je verworvenheden laten bezinken, voordat het in de herfst meer vaste vormen aan gaat nemen.
 

Maak begin augustus een prioriteiten lijst waar je in het najaar puntsgewijs aan kunt werken.

Wil je het hele verhaal lezen? Leven en werken met het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt is te bestellen bij bij de Verwenbron.

Liefste hartenwensen zijn als brandstof voor het leven. Ze geven kracht aan onszelf en zijn een zegening voor onze omgeving.

Jan de Dreu

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring