• Nieuwsbron

Nieuwsbron Zomer 2008

 

ZOMER 2008
 
 
IN PERSONA IN BEWEGING

 

zonnebloemDe 2e editie van de Nieuwsbron is alweer een feit. Vanaf heden zijn de nieuwsbronnen terug te lezen op de site van in persona. Je kunt je ook via de site afmelden als je niet langer op de hoogte gehouden wilt worden, maar je kan natuurlijk ook een vriend(in) tippen zich juist aan te melden!
Vorige week is de audit van het UWV zeer positief verlopen. Een ieder die graag een IRO traject wil aanvragen is dan ook meer dan welkom. In januari is de verwachting dat de samenwerking met het UWV zal worden uitgebreid. Mensen met een uitkering en een psychische beperking kunnen dan op kosten van het UWV begeleiding krijgen.
in persona heeft zich aangesloten bij een landelijk netwerk, Coaching Nederland om ook landelijke organisaties optimaal van dienst te kunnen zijn. Dit geeft tevens de mogelijkheid om gebruik te maken van Coaching Pro een digitaal dossier voor werkgever, cliënt en coach.
 
 

IN PERSONA GAAT VERHUIZEN

 
In het derde kwartaal van 2008 zal in persona haar hoofdvestiging naar Zuilichem verhuizen. Een droom is voor ons, mijn vriend en mij, uitgekomen en in persona verhuist mee. Een vrijstaande woning met een grote tuin en heel veel rust in de Bommelerwaard  nabij Zaltbommel.
in persona zal haar plek vinden in een prachtige blokhut in de tuin, waar voldoende ruimte is voor coaching, workshops en trainingen. Een heerlijke plek om bij je eigen bron te komen en je ziel op te laden. Voor sommige van mijn klanten klinkt dit als muziek in de oren, maar is het praktisch niet haalbaar wekelijks naar Zuilichem te komen. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een ruimte in de regio Den Haag. Momenteel heb ik een fantastische plek in Voorburg gevonden (goed te bereiken met auto en openbaar vervoer), dit is echter nog niet helemaal rond. Ik hou je op de hoogte en tot die tijd zijn jullie heel erg welkom op de van Brederodestraat.
 
Coaching instrument
 
De Stad van Axen, Ferdinand Cuvelier

 

 

Aan het einde van de dertiende eeuw werd op een klein eiland een stad gebouwd . De stichter van de stad ging uit van de beleving dat op bepaalde plaatsen specifieke krachten werkzaam zijn, de zgn axen, die men in relatie tot andere mensen kan aanwenden. De hele aanleg van de stad; de wijken, de gebouwen, het centrale plein, de wallen getuigen van deze inspiratie. De momenteel ontouristische stad heeft na zevenhonderd jaar, nog vele sporen van deze oorspronkelijke bezieling bewaard. Dit verhaal, beschreven in het boek (helaas niet meer nieuw te verkrijgen) biedt de basis voor een mooi communicatie instrument in coaching: De stad van Axen.

 

Axen zijn krachten van waaruit wij als mens met elkaar communiceren. Iemand die op een effectieve manier communiceert, slaagt erin om in elke situatie vanuit de juiste ax te handelen of te spreken. Wie erin slaagt om alle axen te beheersten ontwikkelt zijn gedragsrepertoire in communicatiestijlen optimaal.
Ik gebruik de methodiek bij in persona om je bewust te laten worden van je favoriete ax. Zodat je vervolgens bewust kan kiezen een andere ax toe te passen om zo je repertoire in communicatie te vergroten.
 

De zes wijken

De zes wijken van de stad staan voor de zes manieren waarop mensen tegenover elkaar kunnen staan. Deze zes relatievormen (of axen) kan een mens inzetten in zijn interactie. Elke ax wordt vertegenwoordigd door een totemdier.      
 
 
 
 Totemdieren
 

 

1. Het houden in de hoogtewijk waar de uil staat. Houden: voor zich houden, niet geven, verzamelen, geheim houden, bijhouden. De uil staat voor "houden" waarmee wordt bedoeld dat de uil nogal op zichzelf is. Hij handelt vanuit kennis. 

2. Het geven in de aanbiedingswijk met als totem de leeuw. Geven: aanbieden, overhandigen, iets uitdrukken. De leeuw is een natuurlijk leider die regeert vanuit innerlijke kracht. Hij heeft geen moeite met geven.

 

3. Het aannemen in de ontvangstwijk met als totem de hond. Nemen: aannemen, ontvangen aanvaarden, toelaten, vragen om te krijgen. De hond handelt vanuit de behoefte aan harmonie en heeft geen moeite met ontvangen. Hij helpt anderen graag door leiding te ontvangen en voor anderen te zorgen.

 

4. Het lossen in de dieptewijk, waar de schildpad als totem staat. Lossen: ondergaan, over zich heen laten komen, geen keuzes maken, de kat uit de boom kijken, geen oordeel vellen, in het niet weten blijven, twijfelen. De schildpad stelt zich afhankelijk op. 

5. Het weerstaan in de verzetswijk met als totem de steenbok. Weerstaan: zich verzetten, protesteren, eigen terrein beveiligen, terugtrekken, afstand creëren. De steenbok kiest tegen en houdt daarmee afstand. 

6. Het klauwen in de aanvalswijk met als totemdier de havik. Klauwen: aanvallen, bekritiseren, uittesten, vernietigen, confronteren, agressie uiten. De havik is prima in staat om te vechten, bij voorkeur onverwachts. Hij wijst op fouten en bekijkt de situatie kritisch.
Zelf aan de slag met een oefening voor jezelf, je gezin of op het werk met de volgende vragen:

- Welke rol ben jij gewend in te nemen?
- In welke rol herken je de ander?
- Welke rol zou jij nooit vanuit jezelf kiezen?
Succes! En gun jezelf én de ander eens een andere rol! Je zult verbaasd zijn over de opbrengst.

 

 
Boeken tips

 

Nachttrein naar Lissabon,
Paul Mercier
 
 

ISBN10: 9028421017 | ISBN13: 9789028421011

 
Nachttrein naar Lissabon is het mooiste boek wat ik in jaren heb gelezen. Het lukte me niet om het in één ruk uit te lezen, ondanks de zee van tijd gedurende mijn vakantie. Ik legde het keer op keer weg om er over na te denken en de tekst een kans te geven te bezinken. Het is een boek wat ik ongetwijfeld meerdere malen zal lezen om alle rijkdom die het boek bevat tot met te laten komen.
 
In Nachttrein naar Lissabon leidt Pascal Mercier zijn hoofdpersoon en lezer naar de fundamentele vragen van het menselijk bestaan. Kunnen wij zelf de loop van ons leven bepalen, en wat zou er gebeuren als we het mochten overdoen? Wat betekent het een ander mens werkelijk te kennen? En is het eigenlijk wel mogelijk onszelf te kennen? 
De personages in deze prachtige roman komen zo tot leven dat de lezer ze bijna hoort praten en kan aanraken. In hun zoeken en twijfelen, in hun moed en volharding zijn ze ontroerend en aan het einde van het verhaal is het alsof de lezer ze persoonlijk heeft ontmoet.
 
     
 
Een boek wat al heel wat jaren bij mij in de kast staat, maar zijn schoonheid nog altijd niet heeft verloren is:
 
Een bron van kracht , meditaties voor sterke vrouwen,
Sue Patton Thoele  
 
   

 

ISBN10: 9023008723 | ISBN13: 9789023008729

Wij vrouwen zijn ons vaak niet bewust van onze ongelooflijke persoonlijke moed. We worstelen met gevoel dat we tekort schieten en vragen ons af of we opgewassen zijn tegen de eisen die het leven ons stelt. Wanneer we leren om onze innerlijke kracht aan te spreken zijn we echter allemaal moedig en bezitten we allemaal hulpmiddelen die we nodig hebben om vredige en bevredigende levens te leiden schrijft psychotherapeut Sue Patton Thoele in de inleiding van haar boek. Een bron van kracht is een verzameling meditaties voor vrouwen die hun innerlijke sterkte willen ontwikkelen, obstakels willen overwinnen en zich volledig willen ontplooien. Het boek kan op een aantal manieren worden gebruikt: als meditatiegids, als dagelijks geheugensteuntje of als antwoord op een vraag.

 

Geur van de de zomer

 

Palmerosa

Een zoete, bloemachtige (roos/geranium) geur.

 

Palmerosa is een grassoort en komt oorspronkelijk uit India en Pakistan. De olie wordt daarom dan ook wel eens de Indiase Geranium genoemd.  Palmarosa is niet alleen zeer waardevol in huidverzorging maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend middel   

Na een inspannende zware dag brengt palmerosa ontspanning en rust, herstel het innerlijk evenwicht en helpt stress en gejaagdheid weg te werken. Zij laat een gevoel van harmonie en tevredendheid achter en de mogelijkheid vrij van alles weer aan een nieuwe dag te beginnen.

 

Geef me je last, ik geef je vertrouwen 

(Etherische Oliën voor lichaam ziel en geest, Michael Kraus)

 

Een flesje zuiver etherische palmerosa olie is te bestellen à € 6,40 excl verzendkosten via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
Speciaal voor het Lorelei Fesitival heb ik een geur ontwikkeld waar palmerosa in verwerkt is.

De geur Lorelei bezit, net als het festival, harmonie, intuïtie, warmte en geeft aandacht daar waar het nodig is.

Naast Palmerosa is er Sandelhout, Bergamot en Ceder in Lorelei verwerkt.
Een flesje Lorelei (11 ml) olie kost € 7,50 en is via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen. Leuker is natuurlijk om de olie op het Lorelei Festival te kopen.
Een geheel eigen geur componeren, of zoals ik het liever noem, heksen kan op het festival ook.
Je bent op 29.30 en 31 augustus van harte welkom in mijn stand of workshop.  

 

 
 
 
Ik wens jullie een mooie zomer,

 

Dont'walk
In front of me,

I may not follow;

Don't walk 

Behind me, 

I may not lead;

Walk beside me  

And just be my
FRIEND

 

Camus

 

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring