• Nieuwsbron

Winter 2016

 

 

20161118 101849 Small

 

 

 

Wat blijft het toch een mysterie werken met een leerthema. Al meer dan 10 jaar leef ik met een leerthema en iedere keer is de oogst een groot geschenk. Altijd verrassend en toch heel vertrouwd. Het voelt als terugvinden van iets wat ik onderweg ben verloren. Ook dit jaar zat de verrassing aan het eind en kreeg dit jaar bijzondere wendingen. Zo hebben Joyce en Arjan na een intense reis ontdekt dat de Flower of Life niet hun weg is, terwijl ik meer dan ooit weet dat dit wel het geval is. En kwam de Dolfijn via verschillende wegen mijn leven binnen zwemmen om me te helpen een nieuwe dimensie binnen te stappen. Op de foto hiernaast vind je de symbolen die belangrijk waren in mijn reis van afgelopen jaar. Ieder symbool heeft een eigen verhaal. Het belang van water is onmiskenbaar. Ik omarm de watervrouw in mij en na een jaar onderwater verbleven te zijn, wordt het volgend jaar tijd om een ander deel in mij zichtbaar te maken. Maar nu eerst uitdrijven tot midwinter. De rust en de stilte in.

Veel lees plezier!

Margje

BOEKENTIPS

Witte vleugels, zwarte vleugels
Sue Monk Kid

witte vleugels

 

Actueler dan ooit een prachtig boek.

'Een juweel van een boek!' Oprah Winfrey

Charleston, South Carolina, begin 19e eeuw voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah het tienjarige slavenmeisje Hetty 'Handful' cadeau. Er ontstaat een gecompliceerde maar hechte vriendschap, die hun levens zal beïnvloeden.

Gedurende vijfendertig jaar worden de meisjes gevolgd op hun levensweg. Ze worden geconfronteerd met verdriet, hoop, geschonden vertrouwen, onbeantwoorde liefde en haat. Hetty weet haar kracht en levenslust te behouden, terwijl Sarah de moed vindt om zich samen met haar jongere zus Angelina in te zetten voor de afschaffing van de slavernij en de rechten van de vrouw.

 --------------

De Zwarte Madonna van Oer- tot eindtijd

de moeder van donker en licht en haar dochter Maria Magdalena

Anine van der Meer
 
Zwarte madonna   De Moeder van Donker en Licht en haar dochter Maria Magdalena. Waarom vindt men in Frankijk buitenproportioneel meer beelden van de Zwarte Madonna dan in andere landen? Waarom wordt zij hier bij voorkeur gevonden op krachtplaatsen in het landschap met een verhoogd energieniveau? Waarom is in Frankrijk de figuur van de Zwarte Madonna nauw verbonden met Maria Magdalena?

Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in dit boek. Het volgt de weg van de Donkere Moeder vanaf de Zwarte Venus in de oertijd, via de Keltische en Oosterse Zwarte Godinnen naar haar christelijke manifestaties in Maria Magdalena en de Zwarte Madonna.

Het boek gaat via diverse invalshoeken in op de betekenis van de kleur zwart in relatie tot de Donkere Moeder. Zij is de donkere kosmische baarmoeder van het licht. In haar spelen donker en licht samen.

Leerthema 2017

In contact met je innerlijke bron

Leven of geleefd worden?

 

In onze, vaak hectische manier van leven, is het een hele klus om niet meegesleept te worden in de waan van alledag. We vallen van de ene activiteit in de volgende en verliezen daarin regelmatig het contact met onze innerlijke bron.  

De 13 Heilige Nachten geven ons een waardevolle leidraad om onze eigen richting te blijven gaan, waardoor niet de gebeurtenissen ons leven bepalen, maar de beweging die van binnenuit ontstaat. Ze bieden een context die ons helpt focus te blijven houden.

                  zonsopgang  


13 Heilige Nachten

De periode tussen 21 december en 6 januari is een bijzondere tijd.
21 December komt de zon op zijn laagste punt, en beleven we de kortste dag en de langste nacht van het jaar. De natuur heeft haar energie helemaal in zichzelf terug-getrokken.
Drie dagen lang blijft de zon op dit laagste punt staan, daarna – op 24 december begint hij weer te klimmen en gaan de dagen lengen.

In deze tijd is de sluier tussen onze stoffelijke wereld en de kosmos het dunst. Dat geeft de periode iets magisch. We zijn meer verbonden met de kosmos, de Bron van het bestaan, dan in de rest van het jaar.

De 13 Heilige Nachten vangen nu aan, en ieder van de Nachten brengt haar eigen boodschap of kwaliteit met zich mee als voorbode op het jaar dat komen gaat.


Persoonlijk leerjaar

Mocht je de roep van de 13 Heilige Nachten horen, dan is er de mogelijkheid voor een persoonlijk leerjaar. Je krijgt instructies hoe om te gaan met de heilige nachten via de mail om vervolgens middels 3, 5 of 7 individuele coachgesprekken gedurende het jaar deze informatie te intergreren in je dagelijks leven.

FLOWER OF LIFE ACADEMY 2.0

   logo flower of life rond  

In september was het zover, na geruime tijd van innerlijk werk was het helder waar de Jaartraining Flower of Life wezenlijk over zou gaan:

Een vruchtbare bodem voor je talent
"Breng je talent vrij de wereld in”

Vanaf januari 2017 verzorgen we, Arjan, Joyce en mijzelf, een jaartraining, waarin je jouw unieke talent en bijdrage aan de wereld kunt ontdekken en vorm geven. In deze jaartraining ligt het accent op "innerlijk opruimen" ofwel "thuis komen bij jezelf", zodat de weg vrij wordt om je talent dienstbaar aan het grote geheel in de wereld te kunnen brengen.

Het gaat hierbij om 2 bewegingen, waarbij die van geest en vorm samenvallen (Welldaad). Het stelt je in staat om het wezenlijke in jou, je talent, ook daadwerkelijk te Doen.

Het is mij al eerder opgevallen dat naarmate je dichter bij je wezenlijke pad komt, hoekjes afsnijden bijna onmogelijk wordt. Waarachtigheid in een zo zuiver mogelijke vorm, is hierbij van essentieel belang. In de afgelopen maand is gebleken dat de Flower of Life vorm te geven Mijn Levenspad is, en niet die van Joyce en Arjan.

Gezamenlijk hebben we het afgelopen jaar de “Jaartraining 1.0” doorlopen. Ontdekt hoe het vrouwelijke en mannelijke in ons een verbinding aan zijn gegaan. Hoe dat verschilend kan zijn bij de man en bij de vrouw, waar er hobbels te nemen zijn en dieptes te onderzoeken, hoe het samenvalt in een innerlijk hieros gamos (heilig huwelijk) en hoe het is om hierbij het innerlijk kind te verwelkomen. Joyce en Arjan hebben ieder ontdekt dat hun pad niet samenvalt met het geven van deze jaartraining. Ik heb ontdekt dat dit juist wel het geval is.

Ik ben Joyce en Arjan heel dankbaar voor deze reis. Het heeft gemaakt dat bij mij het vrouwelijke (ontvankelijke, volgende) en het manlijke (gevende, leidende) in evenwicht is. Een unieke bloem die haar plek in neemt in het grote geheel. Waarin ik zelfstandig in verbinding met anderen me dienstbaar kan stellen door o.a. deze jaartraining aan te bieden.

DE VERWENBRON

puur genieten

Vanaf volgend jaar zal de webwinkel ophouden te bestaan. Er komt op de site van de Welldaad een speciale Verwenbron pagina, maar nog belangrijker is de Facebook pagina, die wekelijks zal worden ververst met de nieuwste producten.

De workshop Kracht van Zacht, waar je kennis maakt met de kracht van edelstenen én waar je je eigen sieraad mag ontwerpen en maken wordt nog steeds goed bezocht, hierbij de nieuwe data:

Data: 3 dec, 21 jan, 25 febr en 18 mrt
Tijden: 14.00 - 17.00 uur
Investering: € 12,50 excl. materiaal kosten

2016 10 16 07.24.43 Small

Stoeptegel mozaieken
Maak voor jezelf of voor een dierbare een unieke stoeptegel, versierd met edelstenen en keramiek. Vorstbestendig dus buiten te gebruiken bij je voordeur of als steppingstone in je tuin.

Investering: Basis materiaal, koffie/thee en soep is inbegrepen. Kosten € 55,-
Exclusieve stenen zijn aanwezig en tegen betaling toe te voegen. (zoals op deze foto de carneool in het midden à € 7,50)

Data: zondag 27 november 10.00-13.00, vrijdag 9 december van 10.00-13.00 uur, zondag 5 februari van 13.30-17.00 uur en zaterdag 11 maart van 13.30 -17.00 uur


** KERSTSALE **

Op 2, 3, 4, en 18 december is de Verwenbron open met mooie geschenken speciaal voor Sint en Kerst én natuurlijk heerlijke Welldaad taart koffie en thee. Tussen 11.00 en 16.00 uur ben je van harte welkom om op je gemakje rond te kijken.

Dit jaar veel engelen, kerstoorbellen en edelstenen kaarsenhouders in vele soorten en maten.

engelen Small

 

Breng je talent
vrij de wereld in

jaartraining

Vanaf januari 2017 start de jaartraining, waarin je jouw unieke talent en bijdrage aan de wereld kunt ontdekken en vorm geven. In deze jaartraining ligt het accent op "innerlijk opruimen" ofwel "thuis komen bij jezelf", zodat de weg vrij wordt om je talent dienstbaar aan het grote geheel in de wereld te kunnen brengen.

Vesica Piscis Galaxy Sacred Geometry Mathematics T Shirts De jaartraining bestaat uit vijf blokken van 2 dagen. De beweging door de Vesica Pisces is de rode draad die de vijf blokken met elkaar verbindt.

De Vesica Pisces is een geometrisch figuur bestaande uit 2 elkaar deels overlappende cirkels die samen het mannelijke en vrouwelijke in ieder van ons vertegenwoordigen, waarbij het overlappende deel voor het scheppende deel in ons staat.

Het Vesica Pisces symbool creëert een pad tussen de spirituele (hemel/ mannelijke) en de materiele (aarde/ vrouwelijke) werelden. Tevens is de Vesica Pisces het beginstadium zijn van de Flower of Life.

Lokatie: De jaartraining vindt plaats op De Welldaad te Zuilichem.
 
Werktijden: Zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur
 
Investering:  Voor particulieren en ZZP'ers
€ 1750,- incl 21% BTW en voor instellingen en bedrijven € 1750,- excl BTW.
Voor koffie/thee en versnaperingen wordt gezorgd. Gezamenlijk verzorgen we de lunch door ieder wat mee te nemen in de vorm van een potluck. Betalen in termijnen is bespreekbaar.
 
 
Behoefte aan meer informatie Wil je eerst meer informatie of nader kennis maken? Meld je dan aan voor een gratis introductie workshop zondag 11 december of zaterdag 7 januari 13.00-17.00 uur of voor een individueel kennismakingsgesprek.
 

Aanpak Tijdens de jaartraining wordt gebruik gemaakt van een grote diversiteit aan werkvormen en methoden, waaronder bijvoorbeeld geleide visualisaties en meditaties, energiewerk, creatief werk, lichaamswerk, dans, familie- en systeemopstellingen. Bovendien maken we gebruik van de stroom van de natuur. We volgen de seizoenen en zijn ons bewust van de maanstanden.

2016 10 26 04.13.47   Door met liefde te kijken, luisteren en voelen wat er op persoonlijk en collectief niveau is, kunnen oude emoties en de beperkende overtuigingen die daarmee samenhangen getransformeerd worden.
Zodat we vrijer worden om ons talent in de buitenwereld vorm te geven. Daarbij hebben we zowel onze 'mannelijke' actief gevende kwaliteiten als onze 'vrouwelijke' passief ontvangende kwaliteiten nodig.

Recapitulatie
van toen naar nu in vogelvlucht

door Jan Maarten Fernig

De vorige twee afleveringen hebben we achtereenvolgens gezien dat:

1. Een toenemende ongelijke verdeling van welvaart gepaard gaat met toenemende welzijnsproblematiek. Naar The Spirit Level / Richard Wilkinson & Kate Pickett.   20161129 Recapitulatie en van toen naar nu in vogelvlucht Spirit Level Wilkinson

       
            20161129 Recapitulatie en van toen naar nu in vogelvlucht Karl Marx  

2. Er tussen heersende ideologie en aardse werkelijkheid een wisselwerking is, en dat met name een ongelijke welvaartsverdeling een bijpassende ideologie versterkt en andersom, naar de inzichten van Karl Marx c.s.

"emanations": uitwerking, uitvloeisel, zie ook Emanationisme.

De verdeling van de gezamenlijk opgebrachte welvaart heeft in de geschiedenis een duidelijk profiel gekend. Er was doorgaans een vrij kleine groep (de elite) die bijna alles toeviel, tegenover een grote meerderheid die vaak maar net in leven kon blijven. De elite had de macht, tevens was zij aanbieder van land en/of kapitaal binnen de economie. Dit werd bekrachtigd door eigendomsrechten binnen de heersende moraal. De rest bezat vrijwel niets en moest middels arbeid het hoofd boven water houden.

In de tijd van het feodalisme (ca 500 - 1800) was er een vrij duidelijk onderscheid tussen degenen die land en zij die arbeid inbrachten, de leenheren (adel) en de leenmannen (niet-adel). Daarna (als kantelpunt kan de Franse Revolutie worden opgevoerd) kwam de tijd van het nog steeds gangbare kapitalisme. In de tijd van Marx was ook toen een onderverdeling in 2 klassen helder: kapitalisten en arbeiders.

Tegenwoordig, in onze moderne economiën, is dat onderscheid vervaagd. De meeste deelnemers aan het economische verkeer zijn namelijk beiden. Meestal begint men na opleiding inkomen te verwerven middels het aanbod van arbeid. Een deel van dit inkomen wordt gereserveerd voor pensioen. De pensioenpotten worden gebruikt om onze economiën van kapitaal te voorzien, waarmee een deel van het economisch rendement wordt aangewend voor de pensioenuitkeringen. Daarmee wordt iedereen die zelf, dan wel via derden zoals werkgevers, middels arbeid pensioen opbouwt, in feite ook aanbieder van kapitaal, en dus kapitalist.

De meeste mensen worden dus gedurende hun werkzame leven langzaam maar zeker in verhouding steeds minder aanbieder van arbeid en steeds meer aanbieder van kapitaal. Velen ervaren deze overgang vrij abrupt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar onder degenen die om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld ZZP, zich al tijdens loopbaan meer bewust van oudedagsvoorziening is, kan die overgang meer geleidelijk worden ervaren, en ook daadwerkelijk worden toegepast (gedeeltelijk pre-pensioen, en/of vanaf pensioen ook nog werkzaam).

Dat de oude belangentegenstelling arbeid versus kapitaal voorheen vooral extern, een interne aangelegenheid wordt, is een grote verandering in het economische spel van verdeling van lusten en lasten binnen het kapitalisme. Het natuurlijke belangenconflict wordt voor de meeste deelnemers intern, en daarmee op de eerste plaats minder manifest. Op plekken waar de tegenstelling extern wordt beleden, de werknemer - werkgever relatie, leidt dit dan ook tot enige verwarring. In dat licht is het interessant om de neergang van de vakbonden en sociaal democratie (de verklaarde belangenvertegenwoordigers van de werknemer) te bezien. Bezie in dit licht ook eens de belangentegenstelling tussen generaties die (nog) op arbeid en die op kapitaal zijn aangewezen voor inkomsten.

Wordt vervolgd.

De Welldaad

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring