• Nieuwsbron

Maart 2016

MD11497 Marilne Dubois 2014 Small

Het heeft even geduurd voordat ik woorden kon vinden. De winter is toch meer naar binnen gericht. De zon schijnt op dit moment, de bomen en struiken ontluiken en de beweging naar buiten is ingezet, kortom het is lente! Dit is ook zichtbaar in de plannen voor de Welldaad. Graag deel ik de beweging met jullie.

Veel lees plezier,

Margje 

 

 

Opening Theetuin seizoen

zaterdag 2 april

MD11500 Marilne Dubois 2014 Small


Graag wil ik met jullie het nieuwe buitenseizoen inluiden. Met heerlijke taart van Julia's Kitchen, sandwiches, koffie, thee en sap. Vanaf 11 uur zijn jullie van harte welkom.

Er is natuurlijk voldoende te beleven. Heleen Berends en Nathalie Blom geven heerlijke massages en Ingeborg Verhoek leert je dromenvangers maken. Ook is de Verwenbron natuurlijk geopend met de nieuwste stenen en sieraden.

dromenvangerMD11542 Marilne Dubois 2014 Small

Wanneer: zaterdag 2 april
Tijd:  11.00 -16:00
Prijs: Vrijwillige bijdrage
Lokatie:  Meidijk 17 te Zuilichem

De theetuin is daarna tot 1 oktober open; woensdagen en in het weekend. NIEUW dit jaar, we hebben ook heerlijke espresso en cappuccino.

Bovendien is het vanaf april ook weer goed toeven in de Pipowagen. Boek een overnachting als B&B, maar ook als retraite! Ook mensen met een kleine beurs kunnen hier gebruik van maken. Er zijn namelijk voldoende klussen in en om het huis te doen, zodat we graag gebruik maken van een uitwisseling in natura.

 

DwaalroutesCMYK Small

Dwaalroutes en Dwaalmarkt

Met enige trots kan ik je laten weten dat ik projectleider ben van een prachtig evenement.

Kom de Waal beleven op de Dwaalmarkt
Op zaterdag 28 mei wordt de eerste Dwaalmarkt georganiseerd, een initiatief van Dwaalroutes. Deze feestelijke markt vindt plaats in de haven van Zaltbommel en Haaften, en wordt met een boot aan elkaar verbonden. Er is van alles te doen, proeven en beleven, voor jong en oud. Ondernemers, kunstenaars en organisaties presenteren je met marktkramen, workshops en andere activiteiten met de parels uit de streek. Van kleien met rivierklei tot culinaire hapjes.

11892177 1629596760654880 7900258999839658327 n


Met een speciaal ontwikkeld Dwaalboekje wordt iedereen uitgenodigd te ontdekken wat de Waal en haar oevers te bieden hebben aan streekproducten, historie, landschap, kunst, zingeving en natuur.

Een initiatief van Dwaalroutes
De Dwaalmarkt is een initiatief van Dwaalroutes, mijzelf en Arjan Nienhuis. Met 7 Dwaalroutes kun je fietsend en wandelend op ontdekkingstocht langs de Waal, tussen Varik en Loevenstein.

App

 Download eenvoudig één of meer Dwaalroutes op je telefoon en je hebt je interactieve gids altijd op zak. De routes zijn gemaakt met streekkenners die hun enthousiasme over de omgeving graag delen. Er zijn Dwaalroutes voor verschillende thema’s: van landschap tot historie en van gastronomie tot zingeving.

Meedoen met de Dwaalmarkt?
We zijn voor de markt nog op zoek naar vrijwilligers, sponsoren (ook in natura) en enthousiaste participanten. Mocht je een bijdrage willen leveren neem dan alsjeblieft contact met me op.

De website zal dan ook gereed zijn, maar je kunt natuurlijk nu ook al een kijkje nemen.

 

dwaalmarktkaartje1 Small

Van Mysterieschool naar Flower of Life Academie

Het afgelopen jaar heb ik met behulp van veel dierbare anderen in het bijzonder Arjan Verschuur, Caroline de Boer, Joyce Hellendoorn, Karin Persons en Arianne van Galen gekeken naar de ontwikkeling van de Mysterieschool. Wat wil er geboren worden?

Na de vraag van Hilde Nienhuis in april 2015: "wanneer ga jij je school beginnen?" In de reis met Jan Maarten naar Glastonbury werd duidelijk dat het over mannen en vrouwen ging én dat het Vesica Piscis symbool daarin centraal stond.De ontmoeting met Arjan op het Hieros Gamos Festival, waarin hij de 2e persoon binnen de school werd. Er is veel gebeurd.

In eerste instantie zijn we in vorm door gaan borduren op wat ik en Arjan los van elkaar hadden neergezet. Dat bleek niet te werken, de vorm overboord gegooid en een onderzoek volgde naar wat dan wel?

Vesica Piscis Galaxy Sacred Geometry Mathematics T Shirts2015 is het jaar geworden waarin zowel Arjan als ik de beweging van de school eerst zelf hebben mogen ervaren, een innerlijke reis. De beweging van het Vesica Piscis symbool. De Vesica Piscis symboliseert hoe uit het niets iets ontstaat, de vorming van een mannelijke en vrouwelijke pool, het samen gaan van man en vrouw, de dynamische balans tussen mannelijk en vrouwelijk in ons zelf en het goddelijke in de mens.

Ik beschrijf hier mijn reis, wetend dat Arjan iets soortgelijks vanuit het mannelijke principe heeft meegemaakt.

De afgelopen jaren heb ik mijn harnas mogen afleggen. Opgegroeid en opgevoed met het idee zelf mijn mannetje te moeten staan, had ik een schild van stoer en sterk opgebouwd. De afgelopen periode heb ik mijn zachtheid omarmd, ben mijn natuurlijke ritme van de maan gaan leven (eb en vloed, naar binnen, naar buiten) en ben thuis gekomen in mijn bekken. Een volgende stap was het mannelijke deel in mij uit te nodigen naast mij te gaan staan. Dit gronden vanuit het middelpunt van de aarde (daar waar het vrouwelijke vuur zit) in plaats van via de bovenste laag van de aarde, heeft me daar enorm bij geholpen. Wat een levenskracht, passie en plezier kan ik hier uit halen! Het samengaan van deze 2 bewegingen kan je mijn innerlijke Hieros Gamos (heilig huwelijk) noemen.

Als het mannelijke en vrouwelijke in evenwicht zijn ben je in staat om vanuit jezelf te creëren. Maar wat? En hoe? Wat is jouw bestemming in het grote geheel?

Voor mij is het principe Talent daar essentieel in. Jan de Dreu, een voormalig leraar van mij weet als geen ander te beschrijven wat Talent is.

Een kortere uitleg:

Ieder mens heeft een uniek talent. Of beter gezegd: ís een uniek talent. Wij zijn van nature allemaal ergens opvallend goed in. Dat 'iets', in één woord benoemd, is een krachtige bron van eigenwaarde. Een bron die aanzet tot zelfsturing en creativiteit.

Mijn talent heb ik Bedding Schepper genoemd. Het is mijn natuurlijke gave een veilige en vruchtbare plek, basis te creëren waarin de ander tot volle bloei kan komen. Hiervoor heb ik oog voor het talent van anderen en verlang ik er naar dat ieder zijn eigen plek in mag nemen waardoor 1+1 = 3 en we kunnen vermenigvuldigen door te delen.

Vanuit het Vesica Piscis prinicipe (na het sluiten van mijn innerlijk heilig huwelijk?) had ik Arjan niet meer nodig om de school te starten, maar vanuit mijn verlangen en talent wel.

Full Spectrum Flower of Life art

De afgelopen week zijn we samen opnieuw op ontdekking gegaan en zo is het idee voor de Flower of Life Academie ontstaan. Over het woord Flower of Life zijn we zeker, dat woord Academie kan nog veranderen.

De Flower of Life is de verbinding tussen Vesica Piscis symbolen en is een eeuwenoud symbool dat in alle culturen te vinden is. De code van de Flower of Life bevat eigenlijk alle wijsheid van het universum. De Flower of Life bevat als het ware de blauwdruk van de hele schepping.

De Flower of Life is de ultieme co-creatie tussen het Goddelijke en de mens. Het vertegenwoordigt de energie van het Eenheidsbewustzijn.

Samengevat kan je zeggen dat als een ieder zich bewust is van zijn persoonlijke Vesica Piscis, je vervolgens met elkaar de Flower of Life kan vormen.

Missie van de Flower of Life Academie:

De Flower of Life Academie biedt een vruchtbare bodem waarin jij vorm vindt voor je talent en je plek weet in het grote geheel, waarmee je en de wereld om je heen tot volle bloei kan komen.

De komende periode gaan we verder op onderzoek hoe deze gedachte vorm te geven. Ik hou jullie op de hoogte.

Boeken Tips  

Margje
Jan Sieblink

margje jan siebelink boek cover 9789023495161 Hoe bijzonder om een boek in handen te hebben met je eigen naam als titel. Temeer er ook al een boek uit de handen van Jan Siebelink is gekomen, getiteld Suezkade, wat zich afspeelt in de buurt waar ik ben opgegroeid. Om specifieker te zijn ik woonde op de Suezkade.

Het vervolg op Knielen op een bed violen. Een verhaal over een heel leven, dat van Margje en haar twee zoons. De jongste is haar lieveling, de oudste voert strijd om die plek in te nemen. Tien jaar geleden verscheen Jan Siebelinks ongekende bestseller Knielen op een bed violen, het imposante verhaal over een gezin dat door de religieuze vader Hans Sievez te gronde wordt gericht. Ruben Sievez, de zoon uit Knielen op een bed violen, is in Margje een oudere man die gedurende een lange oudejaarsnacht terugkijkt op zijn leven, al dwalend door de leegstaande villa van zijn oom Anton. Daar, in de kelder, vond hij, een jongen nog, op een dag een album met daarin een foto van de oom met een jonge vrouw. In haar herkende Ruben onmiddellijk zijn moeder.

---------------

Het evangelie van Isis
Lauri Fransen 

Isis De rol van het vrouwelijke bij het ontstaan van het christendom

Het verhaal van Jezus behelst een mysteriereligie van Joodse oorsprong, ontstaan in de Egyptische stad Alexandrië en bevat codewoorden die de gewijde tantrische riten van Isis en Osiris onthullen. Riten die hun oorsprong vonden in de prehistorie, toen de mens nog leefde in innige verbondenheid met de natuur en toen God een vrouw was. De eerste christenen waren gnostici, die oprecht op zoek waren naar een herwaardering van het vrouwelijke. Aan de hand van archeologisch materiaal en mythen over godinnen wordt beschreven hoe de rol van het vrouwelijke in de loop van de tijd veranderde.

Een diepgaande zoektocht naar het vrouwelijke in relatie tot de oorsprong van het christendom

Lauri Fransen maakte zich al jong los van haar christelijke opvoeding om haar eigen geestelijke weg te zoeken. Ze reisde daartoe o.a. rond in het Middellandse Zeegebied en bezocht daar godinnenplekken. Lauri Fransen heeft nu een praktijk als spiritueel counselor te Nijmegen en geeft cursussen en workshops op het gebied van bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei, met name voor vrouwen.

Het nieuwe werken

Sinds we buiten wonen heb ik mijn slaapritme steeds meer aangepast aan de natuur. ’s Zomers vroeg op en laat naar bed en ’s winters vroeg naar bed en later op. Eigenlijk volgen we het licht. Het voelt heel vanzelfsprekend en natuurlijk. Nu is me de laatste tijd iets nieuws opgevallen.

deninoch

Al enige weken ben ik zo tussen 24.00 en 4.00 wakker. Ik hoor mensen over slaapproblemen, maar voel met niet aangesproken. Heb ik doorslaapproblemen zoals dat dan wordt genoemd? Eigenlijk vind ik die tijd wel een mooie tijd en ervaar ik het niet als een probleem. Ik ben helder, krijg mooie ingevingen en de velden (Hieros Gamos, Lorelei, Dwaalmarkt en mysterieschool), die ik dit jaar mede mag dragen zijn volop in mijn aandacht. De verbinding met het hogere lijkt makkelijker. Bovendien is Jan Maarten regelmatig wakker en beleven we mooie intieme momenten samen. We vallen opnieuw in slaap en staan zo rond 8.00 op.

Mijn werkdag begint dan zo rond 9.00 tot een uur of 14.00. Mail, sociale media, telefoon, administratie, vergaderen en schrijven.

Daarna is de acuu leeg en voel ik behoefte aan ontspanning. Filmpjes kijken, muziek luisteren, boek lezen, koken, naar buiten, dat soort dingen. En dan lekker vroeg naar bed zo rond een uur of 20.00

Gisteren viel er een kwartje. Dit is mijn nieuwe werken!

00.00-4.00 ZIJN
4.00-8.00 Slapen
8.00-14.00 DOEN
14.00-20.00 ontspannen
20.00-00.00 Slapen

Door de tijd tussen 00.00 en 4.00 ook daadwerkelijk te bestempelen als werk, geef ik mijn leven, zoals het zich nu heeft ontwikkeld, de waarde die het verdiend. Bovendien kan ik me makkelijker neerleggen bij het feit dat ik om 14.00 wel klaar ben met werken.

Enthousiast vertelde ik Olga met wie ik gisteren mocht samenwerken mijn ervaring. Zij geeft mij een prachtige klank terug. Zij vertelt me dat dit het natuurlijke ritme in Rusland is gedurende de wintermaanden. Wow. Na het plaatsen van dit artikel op Facebook kreeg ik van Mai een artikel toegestuurd die nog meer helderheid hier over geeft. Het artikel komt van de BBC en dateert uit 2012 en deel ik graag met jullie.

Daarnaast ben ik benieuwd hoe het zich de komende maanden op weg naar de zomer zal ontwikkelen. Ik hou jullie op de hoogte!

The Spirit Level

door Jan Maarten Fernig

images/IMAG1930_Small.jpg

De vorige keer beschreef ik mijn 'coming-out' als publicist, presentator/dagvoorzitter en inspirator. Daaraan ging een periode van zelfstudie vooraf in economie, filosofie en geschiedenis. Eén van de onderzoeksvragen die ik stelde betreft of, en zo ja hoe, er effect is van economische ongelijkheid op de kwaliteit van samenlevingen. Best een onderwerp waar wij tot op het dogmatische af met elkaar overhoop over kunnen liggen. Als superfan van de Verlichting zoek ik dan graag naar een wetenschappelijk empirische aanpak.

En die kwam ik tegen in het werk 'The Sprit Level' van Richard Wilkinson en Kate Pickett. Het is in 2009 gepubliceerd en heeft binnen academische kringen tamelijk wat stof doen opwaaien. Ik kan mij niet herinneren dat enig vooraanstaand massamedium deze materie als een belangwekkend nieuw inzicht aan het grote publiek heeft gepresenteerd. Wel heeft VPRO's Tegenlicht er aandacht aan besteed binnen hun drieluik 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' in 2012, drie jaar later.

Het is niet nodig de betreffende fragmenten uit die drieluik terug te zoeken. Richard Wilkinson zelf heeft er menig op video vastgelegde presentatie aan gewijd, waaronder deze heldere kort en krachtige (16:54). Zijn boodschap komt erop neer dat van de samenlevingen onderzocht, degenen met de minst ongelijke economische verdeling het op de onderzochte gebieden van welzijn het best doen. Hoe minder ongelijk, hoe beter.

Aangezien geen van de onderzochte samenlevingen een gelijke economische verdeling kent, spreekt hij van ongelijkheid in meerdere of mindere mate. Verder spreekt hij ook niet zozeer over welzijn, bij gebrek aan een universeel begrip van welzijn dat gemeten kan worden ('meten is weten' is belangrijk uitgangspunt van empirische wetenschap). Richard is geen econoom pur sang, maar vooral emiritus hoogleraar sociale epidemologie en onderzoeker naar maatschappelijke effecten van sociale ongelijkheid. De effecten die hij voornamelijk heeft onderzocht zijn: geweld, drugsgebruik, gevangenschap, tienerzwangerschappen, geestesziekten, obesitas.

Mijns inziens geeft dit een belangrijk inzicht in levenszaken die ons allemaal aangaan. Niet alleen ter kennisneming, maar vooral voor een nieuwe onderzoeksvraag: Wat kunnen we hier mee ten gunste van ons aller welzijn? Waarover volgende keer meer.

De Verwenbron

2013 08 17 16.31.32 3 Small

Ook deze zomer is de Verwenbron op lokatie aan te treffen. Ik heb voor hele leuke, inspirerende festivals gekozen. De moeite waard om langs te komen.

28 mei Dwaalmarkt te Zaltbommel

16-19 juni Eigenwijs Festival te Vierhouten

1-2 juli Ostara Festival te Zelem België

7-10 juli Hieros Gamos Festival te Zeewolde

22-28 augustus Loreleifestival te Zeewolde

In april ga ik weer naar Idar Oberstein om inkopen te doen. Heb je speciale wensen laat het me weten en ik neem speciaal voor jou, bijzondere stenen mee.

Kracht van Zacht

De eerst volgende workshop Kracht van Zacht is 2e paasdag 28 maart. Nieuwe data volgen spoedig, voor iedereen die interesse heeft in de kracht van edelstenen én een eigen sieraad wil maken.

Naast de website kan je op afspraak langskomen om zelf de mooiste stenen uit te zoeken. Ook maak ik graag speciaal met en voor je een uniek exemplaar.

Kruidenwijsheid

Marjanne Huising

Aan het begin van het jaar hebben we een prachtige bijeenkomst gehad met Marjanne Huising waarin we naast een persoonlijke kruidenkaart ook voor alle maanden van het jaar een kruidenkaart hebben getrokken.

 

marjanne


Ken je de boeken over kruiden en over bomen dan wel het kruidenkaarstenspel van Marjanne al? Een echte aanrader. Te bestellen via haar site. www.sintau.nl

MD11500 Marilne Dubois 2014 Small

 

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring