• Nieuwsbron

Nieuwsbron Maart 2014

De Welldaad

Maart 2014

WellDaadSchaal 11 SmallHet is lente! Genietend van de eerste zonnestralen van dit jaar, merk ik dat ik zelf ook bruis van energie. Wat tijdens de winter tijd heeft gehad om in alle rust ondergronds te ontkiemen wil nu gezien worden. Zo ook voor de Welldaad. Na wat eerst alleen in mij borrelde heeft nu ook een uiterlijke vorm gekregen.

De Welldaad, klooster io

De Welldaad, klooster io is een plek waar je van harte wordt uitgenodigd jezelf te ZIJN. Een plek waar je tot rust kan komen, waar je op verschillende manieren het contact met jezelf en de natuur om je heen kan herstellen of versterken. Naast coaching, training en de theetuin is er vanaf 1 april de mogelijkheid voor een Bed & Breakfast of een welldadige retraite in de Pipowagen. Op dit moment wordt er druk vertimmerd om dit allemaal mogelijk te maken en komt er zelfs een buitendouche op zonnepanelen!

Bovendien wordt de Rode Tent uitgebreid en biedt het de mogelijkheid om (vooralsnog) in het zomerseizoen vanaf 11.00 uur gebruik te maken van de tent en de tuin.

IO staat voor ons, Jan Maarten en mij niet alleen voor in oprichting maar ook voor in ontwikkeling. Het geeft de ruimte tot groei, tot spelen, tot leren, tot ontdekken.

Neem gerust een kijkje op de nieuwe indeling van de site waar je op je gemak alle veranderingen kunt lezen.

Bovendien is er op 5 april de feestelijke opening van het theetuinseizoen en de Bed and Breakfast. Je bent van harte welkom! In deze nieuwsbron lees je alle achtergronden van de veranderingen én een nieuwe inbreng van Jan Maarten die vanaf nu in elke nieuwsbron een inspiring solution met jullie deelt.

Veel lees plezier

Margje

 
 

Kloosteractiviteiten

Retraite

Nu de Pipowagen ook slaap- en douchegelegenheid heeft gekregen kunnen de retraites worden uitgebreid naar meerdere dagen. Je bent van harte welkom om tot jezelf te komen in de welldadige bedding van de Welldaad. We maken gezamenlijk een programma dat precies bij je past op dit moment.

Retraite Small

Bed and Breakfast

Er even tussenuit. Genietend van de omgeving van de Bommelerwaard. Met bijvoorbeeld een bezoek aan Loevestijn of Zaltbommel of een wandeling langs de Uiterwaarden. Om vervolgens neer te strijken in de Pipowagen. Douchen onder de sterrenhemel, uitkijkend op de boomgaard. De volgende ochtend krijg je een mandje met heerlijkheden uit eigen tuin, eitjes, jam, sap en verse broodjes. Er is plek voor 2 personen.

Pipowagen

Klusdagen

Het tuinseizoen staat weer voor de deur. Heb je zin om met elkaar mee te werken in de tuin dan ben je van harte welkom. We gaan snoeien, zagen, de wilgenhut versterken en muurtjes metselen. Natuurlijk wordt er voor een lekkere lunch en versnaperingen tussendoor gezorgd!

Data: 8 maart en 17 mei

Laat je me even weten dat je komt.

Rode Tent

Gedurende het buitenseizoen (april - oktober) is de Rode Tent vanaf 11.00 uur geopend. Je bent welkom om binnen of buiten tot rust te komen en te ontmoeten. Koffie, thee en water is aanwezig. Graag zelf voor versnaperingen tussendoor zorgen.

Vanaf 18.00 is er de gebruikelijke potluck maaltijd en om 19.30 beginnen we de cirkel. De Rode Tent wordt om 22.00 afgesloten.
Feestelijke Opening

Theetuin seizoen

Er is naast de heerlijke thee met taart en winkelen bij de Verwenbron, een feestelijk programma met life muziek, massages,  proefritjes op allerlei elektrisch vervoer.

Marrigje (1520) het Kruidenvrouwtje uit Poederooien zal speciaal voor deze dag herleven.

Voor de kinderen is er voldoende te beleven. Zo zal er in de wilgenhut het indianen verhaal van Winnitoe verteld worden.

2013-07-07 10.33.26 Small

En vergeet vooral niet een kijkje te nemen in de nieuw gepimpte Pipowagen die vanaf 1 april dienst zal doen als retraite plek en Bed & Breakfast.

Datum: zaterdag 5 april van 11.00 - 16.00 uur
Kosten: Vrijwillige bijdrage

Inspiring Solutions

door Jan Maarten Fernig

JMFIS logo small

De energielabeling van huishoudelijke apparatuur begon met codes A t/m G. Al gauw kwalificeerde de meerderheid zich in topklasse A, waarop A+, A++ en A+++ ontstonden.

En daarmee kijkt nieuwe apparatuur ons verlokkend aan. Toch is er heel wat voor te zeggen oude apparatuur te behouden. Voor fabricage is het milieu al belast. En wegdoen betekent ook een stukje kapitaalvernietiging binnen je huishouden. Ook kan je inschatten hoeveel energie gedurende de resterende levensduur meer wordt gebruikt dan een zuiniger exemplaar. Vaak blijkt het dan economischer oude apparatuur te behouden.

Binnen De Welldaad zoeken we altijd naar oplossingen die zowel economisch als ecologisch voordeel brengen. Het blijkt dat wij altijd wel een dergelijke oplossing vinden. Gewoon niet te snel opgeven. Zo hebben wij voor een koelkast een mooie oplossing gevonden.

Warmte wordt uit de kast gepompt, en via een lange zwarte metalen plaat aan de achterzijde (de warmtewisselaar) aan de lucht afgegeven. Die verwarmde lucht stijgt, en onderaan wordt nieuwe koele lucht aangetrokken. Daarom moet een koelkast atijd iets van de muur af worden geplaatst.

Daarnaast is er een 2e manier waarop de warmtewisselaar warmte afgeeft: infraroodstraling. Hoe hoger de temperatuur, hoe intenser de straling. Die infraroodstraling kan je ook op je huid voelen door je hand vlakbij de warmtewisselaar te houden. Net als warmte van zonlicht. Ook de compressor - achterzijde onderaan - geeft warmte af. Per saldo stroomt warmte altijd van hogere temperatuur naar lagere, middels infraroodstraling (naast de warmtegeleiding van direct contact).

Vanuit de omgeving (hogere temperatuur anders hoef je niet te koelen), en eigen warmtewisselaar/compressor van een koelkast stroomt dus per saldo altijd warmte naar de kast toe via infrarood. De witte kleur helpt die straling te weren. Maar dat kan beter!


koeienstickers

De truuk is om de buitenkant te bekleden met nog beter infraroodwerend materiaal zoals aluminium- of radiatorfolie. Vooral tussen warmtewisselaar/compressor en feitelijke kast in. Je kan deze folies met huishoudplakband vastplakken. Alleen een klein beetje handigheid met schroevendraaier of sleutel is vereist. En een beetje voorzichtigheid met de warmtewisselaar. Schroef desnoods alleen boven los, plaats folie, maak vast, en dan de onderkant. Zo komt de wisselaar nooit helemaal los te hangen op de aan- en afvoerbuizen.

Als je het niet vervelend vindt voor het zicht, kan je de zichtbare zijden ook bekleden, vergeet in ieder geval de onderkant niet (kiep de koelkast een beetje achterover zodat je er bij kunt en de koelkast gewoon aan kan blijven). Ook vanuit de grond stroomt per saldo warmte binnen. Bij een inbouwkoelkast neem je natuurlijk alle zijden mee, en dubbel: ook de binnenkant van de kast, behalve de achterzijde.

Voor de kosten hoef je het hier niet te laten; aanschaf folie en verbruik enig cellotape, en een zondagmiddagje knippen en plakken. Een groffe meting op onze inbouwkoelkast (van voor de energielabeling) gaf een reductie energieverbruik van ruim 40%!

En zelfs een A+++ koelkast kan je hiermee ook aanpakken...

 

De terugkeer van het kruidenvrouwtje

Marrigje AriensTijdens mijn reading opleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met vorige levens. Het eerste vorige leven dat ik mocht aanschouwen was die van een kruidenvrouwtje.

Ik zag mezelf als kruidenvrouwtje in het bos. Het eenvoudige huisje hing vol met bosjes gedroogde kruiden. Er kwamen mensen uit de stad in het geheim naar me toe voor kracht en wijsheid. Als ik zelf de stad in ging werd ik genegeerd, wilden mensen me niet kennen, ook al had ik ze diezelfde dag in mijn huisje nog bijgestaan met raad en daad.

Ik leefde een eenzaam leven waar het om de verbinding met mensen ging, maar een rijk leven daar waar het de verbinding met de natuur aanging.

Toen we een aantal jaar geleden in de Bommelerwaard kwamen wonen kreeg ik bij de introductie van de gemeente Het Bommelerwaardboek. Bij de inzage van het boek viel de bladzijde open op het verhaal van Marrigje Ariens. Ze leefde rond 1550 in de Bommelerwaard als kruidenvrouwtje. Op 18 december 1591 is zij op 70! jarige leeftijd als heks op de brandstapel terecht gesteld. Ze werd veroordeeld voor “zaken die leiden tot de ondergang van vele goede mensen ingaande Goddelijke en wezenlijke praktijken”. Klik op de link voor meer informatie over haar en de heksenverbranding 

Al jaren is mn kruidentuin mijn favoriete gedeelte van de tuin en ook bij het ontwaken van mijn droom om een Nieuwetijds Klooster op te zetten, speelt de kruidentuin een belangrijke rol. Bij het openen van de theetuin afgelopen voorjaar werd in mij het Kruidenvrouwtje wakker. Het maken van thee uit verse kruiden raakte een laag in mijn bewustzijn die lange tijd slapend is geweest. Het verlangen om meer met de kruiden, planten, bloemen en bomen in mijn directe omgeving te gaan doen groeide en groeide.

2013-06-06 19.22.24 - Copy Small

Tijdens een bijzondere ontmoeting op de Levenskunstbeurs met Marjanne Huising kreeg dit alles vorm. Marjanne heeft een praktijk in Kruidengeneekunde, Sintau en schreef een een prachtig boek, Kruidenwijsheid. Wat een rijkdom om te ontdekken dat 95% van de door haar beschreven planten, struiken en bomen gewoon bij mij in de tuin staan! Zij was opzoek naar een lokatie wat zuiderlijker in het land om vandaar uit haar lessen te geven.

En zo geschiedde vanaf mei is er de mogelijkheid om bij de Welldaad de basis cursus kruidengeneeskunde te volgen bij Marjanne. Hand in hand met de natuur.
De cursus is om te leren de cirkel rond te maken van de mens, haar/zijn klacht en de kracht van de natuur. http://www.sintau.nl/aktiviteiten/basiscursus-kruidengeneeskunde/

En zo komt Marrigje, het kruidenvrouwtje, na bijna 500 jaar weer terug in de Bommelerwaard!

Boeken Tips  

De kinderen van het paradijs

Marianne Fredrikson

Marianne-Fredriksson-De-kinderen-van-het-paradijs-27351030Een vrouwelijke kijk op het bijbel verhaal.

In deze trilogie vertelt Marianne Fredriksson hoe Eva, de eerste vrouw, zich voor bezinning in de bergen terugtrekt nadat haar zoon Kaïn zijn jongere broer Abel heeft vermoord. Daar gaat Eva steeds beter begrijpen wie ze is en dat ze op haar gevoel moet vertrouwen.
Daarna laat Fredriksson zien dat Kaïn zich niet kan bevrijden van het schuldgevoel dat diep vanbinnen aan hem knaagt.
In deel drie is Norea, dochter van Eva en Adam, de hoofdpersoon. Zij kan in het verborgene kijken, in dat wat achter de wereld ligt die we allemaal als werkelijkheid ervaren. Eva wil het liefst dat haar dochter een normale jeugd heeft. Maar Norea is nu eenmaal anders.

Wat doe ik hier in godsnaam

Carel ter Linden

wat doe ik hier in godsnaamAls puber ging ik met een stel vriendinnen naar categesatie in de Kloosterkerk waar Carel ter Linden dominee was. We waren heel duidelijk. We wilden wel komen, maar het niet over de bijbel hebben. Dat was geen probleem en zo bespraken we onze levensvragen van dat moment. Waar het precies over ging kan ik me niet meer herinneren, wel dat ik het met 1 vriendin veelal grondig oneens was, om vervolgens als dikke maatjes weer samen naar huis te fietsen.

Dit boek ademt deze sfeer weer helemaal uit. Carel ter Linden schrijft zoals hij spreekt. Hartverwarmend.

Van Zin naar zin, een persoonlijke zoektocht: Dat idee dat ik vroeger had, dat deze wereld en ons leven een diepe betekenis moeten hebben, een verborgen zin, dat ben ik kwijt.
Ik wil wel degelijk een zin aan mijn leven geven, en proberen er iets van te maken, maar het is een “zin” zonder hoofdletter.
Aan de andere kant kan ik me mijn leven niet voorstellen zonder de verhalen van het Oude en Nieuwe Testament en de diepe wijsheid die daarin ligt opgeslagen.

De Verwenbron 

puur genieten


De Verwenbron gaat weer naar buiten. Je bent van harte welkom op de Lotusbeurs op zondag 16 maart. Maak gebruik van een speciale actie code 

Lotus14Y22 en krijg 50 % korting op het entreekaartje, mits je deze via de site bestelt.

beursbeeld-768x789

----

gedekte-tafel


Vanaf 5 april kun je tijdens de openingstijden van de Theetuin de Verwenbron bezoeken om zelf te mooiste stenen uit te zoeken.

button-verwenbron

 

 

 

Idar Oberstein

Begin mei ga ik met Jan Maarten naar Idar Oberstein om stenen in te kopen. Heb je wensen, ook al weet je niet precies wat, laat het mij voor 30 april weten en ik zoek ze speciaal voor jou uit. Ik stem af op jouw energie en laat de stenen spreken.


WellDaadSchaal 42 Small

Data  

zonnewijzer

Familieopstellingen: 22 maart en 20 juni

Rode Tent: 29 maart, 26 april en 31 mei

Klusdagen: 8 maart en 17 mei

Talentworkshop: 30 mei

Kracht van zacht, edelstenen: 21 april, 9 juni

Hieros Gamos Festival: 27, 28 en 29 juni

Lorrelei Festival: 22, 23 en 24 augustus

Voor alle andere data kun je terecht op de agenda van de Welldaad

Voor individuele coachtrajecten en kloosteractiviteiten kun je op afspraak starten.

Inspiratie

Tijdens de Rode Tent in januari hebben we naar heel veel muziek geluisterd met ieder zijn eigen inbreng. Via deze link het hele overzicht voor een avond lang heerlijke muziek.

Heb je minder tijd klik dan op de foto en luister naar een van de toppers van die avond Sandi Thom,

I wish I was a Punck Rockster

bloemen haar

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring