• Nieuwsbron

Nieuwsbron Lente 2009

LENTE 2009


De lente staat voor mij voor vernieuwen, dingen anders willen en anders doen. Zo heb ik, na 2 jaar zelfstandig gewerkt te hebben, meer behoefte om samen te werken. Dit heeft geresulteerd in 3 afspraken met fantastische vrouwen, ieder met hun eigen bron van wijsheid. De eerste zaadjes voor workshops/trainingen zijn geplant. Wat een heerlijke, bruisende energie geeft dat! Samen werken aan iets nieuws. Het is nu nog te vroeg (te pril) om de inhoud met jullie te delen. Ook een onderdeel van de lente; soms is het beter het idee nog even bij je te houden om in het in de zomer te kunnen uitrijken. Rainer Rilke (Duitse dichter, 1875-1926) verwoordde dat op de volgende manier:

Alles moet eerst tot wisdom komen en pas daarna worden gebaard.

Gelukkig heb ik wel voldoende andere dingen die ik met jullie wil en kan delen en wens jullie daarbij veel leesplezier!

 

 

Passie voor boeken

Zolang ik me kan herinneren, zelfs toen ik nog niet zelf kon lezen, was ik dol op boeken. De boeken van Dick Bruna kende ik inmiddels uit mijn hoofd en "las" ik voor aan mijn jongere broertje.
Een aantal jaren later ging ik zelf op de fiets naar de bibliotheek op woensdagmiddag. Een half uur voor opening werd er dan voorgelezen door een, in mijn ogen, oude dame. Daar ging ik wekelijks naar toe, niet alleen om het voorlezen, maar ook omdat ik dan als eerste naar binnen mocht!

De passie voor boeken en verhalen is gebleven. Het is voor mij een verrijking van mijn leven. Ik kom op deze manier in contact met allerlei wetenswaardigheden en ik laat me regelmatig heerlijk meenemen in andermans wereld. Sinds de lezing van Joke Goudswaard op het congres van de Elisabeth Kübler-Ross stichting begrijp ik beter waarom.

Volgens Joke moet een goed verhaal aan de volgende voorwaarden voldoen:

- In het begin wordt er een verwachtingsvolle sfeer geschapen. Alles is goed. Er was eens..
- Vervolgens gaat de hoofdpersoon op reis. De mens wil zich ontwikkelen. Er is behoefte aan iets nieuws wat gloeit aan de horizon.
- De hoofdpersoon verlaat het geëigende pad. (Tegen alles in, verdwalen, komst van het duister, nacht van de ziel)
- De hoofdpersoon stelt de juiste vraag om hier uit te komen, Er ontstaat overgave en dan is er licht.
- Het bevat een goed eind, zucht van verlichting, heel wording, bewustwording op een hoger niveau, de hoofdpersoon is door schade en schande wijs geworden.

Bovendien stelt Joke:
- Beeldtaal doet een beroep op de onbewuste. In je onbewuste zit de kracht van heelwording en zingeving
- Het verhaal gaat om de weerstand heen (het gaat toch immers niet om mij, maar om de hoofdpersoon van het verhaal).
Kortom een verhaal is een liefdevolle manier om veranderingen bij de lezer tot stand te brengen door onbewuste pijnen te helen en in het bewuste te plaatsen.

Zoals de trouwe lezers van de nieuwsbron inmiddels weten, bespreek ik ieder seizoen 2 boeken die mij het meest hebben geraakt. Ik krijg daar vele enthousiaste reacties op en zelfs heeft een lezer uit Italië besteld aan de hand van mijn suggesties boeken.
Via de Verwenbron heb ik een nieuw medium gevonden om mijn favoriete boeken aan te prijzen en te verkopen. Nou ja verkopen, dat ligt in Nederland wat ingewikkeld. Om die reden ben ik met Bol.com een partnerprogramma aangegaan. Op deze manier kan ik een breed assortiment aanbieden en jullie laten kennismaken met mijn favoriete boeken.

 

 

 

Boekentips

Recepten om in de puree te raken

doe-het-zelf therapie
B.P. de Roeck
De Toorts B.V.


'Als mensen alle stappen op papier kunnen zetten HOE ze het DOEN om zich ongelukkig te maken, dan is het - met deze nieuwe bewustheid - onmogelijk om even serieus en onnozel in dezelfde kuilen te vallen.'

RECEPTEN OM IN DE PUREE TE RAKEN zijn geschreven door mensen die erin zitten, want niemand is deskundiger dan diegene die zijn eigen puree heeft gemaakt. Het is een boekje voor de bereiding van zwarigheden, angstigheden, opgefoktheden. Voor pijnen in het gezin, in de buik, in het bedrijf. Recepten voor lood in de schoenen, hyperventilatie, reumatisch zeer.

Bruno-Paul De Roeck laat zien hoe het maken van zo'n recept een vorm van therapie is die niet afhankelijk maakt van een helper. Stap voor stap geeft hij aan hoe je het kunt doen, zodat je geen therapeut nodig hebt. Een vriend of buurvrouw meteen dosis gezond verstand is vaak voldoende.

Een boekje dat heel geschikt is voor de 'opleiding' van leerkrachten, werkloze jongeren, WAO-ers, welzijnswerkers, vaders en moeders, therapeuten, groepsbegeleiders, organisatiedeskundigen, verloofden en artsen. Om mediterend of monkelend te lezen in bed, in de trein of waar dan ook. Een werkboekje voor doe-het-zelvers, gespreksgroepen en therapiegroepen.

Inmiddels hebben een aantal kandidaten van in persona een recept mogen maken. Ik overweeg om een receptenboekje te maken, want jij wilt toch ook weten hoe: je jezelf onzichtbaar maakt, je in de put raakt, dicht klapt, of geen eigen leven leidt binnen een relatie!

te bestellen via De Verwenbron

                ___________________________

Elisabeth Kübler- Ross

Biografie van een bijzondere vrouw,

Derek Gill

Tijdens het congres van de Elisabeth Kübler Ross stichting ben ik geïnterresseerd geraakt in deze vooruitstrevende vrouw. In haar biografie komt ze voor mij echt tot leven. Ik heb het boek dan ook in één ruk uitgelezen!

De psychiater Elisabeth Kübler-Ross is over de hele wereld bekend vanwege haar baanbrekende werk met stervenden, vooral met kinderen. Haar revolutionaire opvattingen, boeken en workshops hebben geleid tot een totaal andere benadering van het stervensproces. Deze biografie beschrijft het ontroerende verhaal van haar jeugd in Zwitserland, als oudste van een drieling. Hoe zij na de oorlog in vluchtelingenkampen werkte, voor arts studeerde en later voor psychiater. In Amerika werkte zij in verschillende ziekenhuizen waar ze zag hoe weinig er gedaan werd voor mensen die door de artsen opgegeven waren. Dit was het begin van haar echte werk met stervenden waarover zij uitgebreid vertelt.
De tweede druk van de biografie van E. Kübler-Ross verschijnt zo'n 16 jaar na de eerste. Evenals de eerste druk eindigt het eigenlijke verhaal in 1969, toen Kübler-Ross algemene bekendheid kreeg door een artikel in 'Life'. De levensgeschiedenis is die van een bijzondere vrouw, maar in het boek wordt dat zó benadrukt dat zij er bijna on-menselijk van wordt! Er is een nawoord van Kübler-Ross zelf waarin zij sommige dingen toelicht. De enige echte toevoeging in de 2e druk is een nawoord bij de Nederlandse vertaling, van de hand van P. Sluis, voorzitter van de Stichting Elisabeth Kübler-Ross Nederland. Hij vertelt daarin in enkele bladzijden wat er na het verschijnen van de eerste druk met haar is gebeurd.

Derek Gill is journalist en schrijver van verschillende biografieën. Hij schreef dit boek in nauwe samenwerking met Elisabeth Kübler-Ross.

te bestellen via De Verwenbron

 

 

 

 

 

Registratie als coach bij de NOBCO (vervolg)

 
Pff nou dat was me een bevalling, maar het ei is gelegd en mijn portfolio ligt 2 dagen voor de deadline bij de NOBCO ter beoordeling. Graag wil ik nog enkele woorden wijden aan de referenties die drie van jullie voor mij hebben geschreven ten behoeve van de registratie, waarvoor mijn hartelijke dank. Ik vind het toch wel bijzonder om zulke lovende woorden in ontvangst te mogen nemen. Ze zijn te mooi om alleen maar aan de commissie te laten lezen dus hierbij enkele quotes:

- Margje brengt naast oprechte interesse in de mens inhoud en creativiteit mee. Inhoud die niet alleen bestaat uit kennis maar ook uit ervaring en ideëen die zij constant lijkt te voeden.
- Haar stijl van coachen kenmerkt zich door betrokkenheid, vertrouwen en een levenslusige energie.
- Hoewel Margje zelf snel het idee heeft waar de schoen wringt, gunt ze dan ander zijn of haar ontdekkingstocht naar het echte leren. Met geraffineerde sturing, maar ook met confrontatie zie je letterlijk bij de gecoachte de kwartjes vallen.


Methoden en technieken van het coachen deel 2

READING

Tijdens een reading stem ik af op jouw energie en vertaal die in woorden. Op deze manier kan er inzicht ontstaan in oude patronen, probleem situaties of hoe je op dit moment in het leven staat. Dit inzicht bevordert je bewustwordingsproces.

 

Ik gebruik een reading aan de start van een coachingstraject, aangezien een reading duidelijkheid kan verschaffen over de wezenlijke vragen en verlangens.

Zo kwam er 2 jaar geleden een coachee naar met toe met de vraag hem te begeleiden in het laten groeien van zijn bedrijf. Hij zei letterlijk: "Mijn bedrijf wordt niet groter. Ik weet niet waarom maar het komt door mij. Kun je me helpen hier verandering in te brengen." We zijn het coachingstraject gestart met een reading. In de reading kwam het beeld bij me op waarin de coachee zich liet zien als mos. Hij was oveveral in het bos aanwezig. Hij bewoog zich om de andere heen. Wat er miste was diepgang(mos heeft nauwelijks wortels). Op mijn vraag wat er nodig was, kreeg ik een beeld van een fort/kasteel. Stevig, zichtbaar en prachtig! De coachee zou keuzes moeten maken waar hij voor ging staan. Hij ging iets bouwen wat moeilijk af te breken was en makkelijk te verdedigen omdat hij er zelf in geloofde. Dit beeld heeft als leidraad gediend voor het hele coachingstraject en inmiddels heeft hij een prachtig kasteel gebouwd van zijn bedrijf!

 

 

 

 

Aromatherapie, genieten met geur!

Dit voorjaar ben ik weer gestart met de workshop Aromatherapie, genieten met geur!

Maandelijks kan je op vrijdagochtend van 10 - 13 uur meedoen met een workshop in Zuilichem (data op de website), maar er is ook de mogelijkheid dat ik bij jou langs kom voor een groep van minimaal 6 personen. Voor de gastvrouw/heer is de workshop gratis.

De workshop start met een korte uitleg over de werking van geuren, om vervolgens op een ludieke wijze er achter te komen welke geur bij jou past.
Deze geur dient als basis voor een eigen "te heksen" verzorgingsproduct naar keuze (massage olie, parfum, gezichtscrème of hydraterende melk)

Kosten € 37,50 per persoon, inclusief uitgebreide reader, verzorginsproduct en koffie/thee met wat lekkers.

Bovendien heb je de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke korting van 10% etherische oliën te bestellen uit het assortiment van De Verwenbron.

 

TIP: Een heerlijke bloemen geur Roslina

Een bloemige geur die veel weg heeft van roos (maar dan heel wat betaalbaarder!). De geur is goed geschikt is voor kinderen en baby's. Het verzorgt de luchtwegen, de neus, keel en oor alsmede de huid.
Roslina is bovendien rustgevend bij stress.

 

 

 


 

 

 

 

Spelen is een levenskracht.

Wie speelt. leeft het leven ten volle,

Door te spelen blijven we jong, enthousiast

voor ons werk en onze relaties.

 

Uit: "Levenslessen"

Elisabeth Kübler -Ross

 

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring