• Nieuwsbron

Nieuwsbron Juni 2013

De Welldaad

Juni 2013

In de nieuwsbron van december schreef ik dat ik een maand van stilte en naar binnen keren had gepland. Met de verwachting half januari me weer naar buiten te richten. In deze periode is ook mijn leervraag voor dit jaar geboren: ZichtVlinderbaarheid. Ik weet nog niet of het één met het ander te maken heeft, maar feit is wel dat ik pas sinds een week, eind mei dus, de neiging voel om me naar buiten te richten en mezelf te laten zien. Tot die tijd lukte het o.a. niet om een nieuwsbrief te schrijven, heeft de lancering van de hernieuwde Verwenbron op zich laten wachten en stokte de stroom van nieuwe coachtrajecten.

Ik heb het gevoel hard gewerkt te hebben, maar dat het werk (nog) niet zichtbaar is, zelfs niet benoembaar is. Het voelt als een rups die aan het verpoppen is. Geen idee hoe de vlinder eruit gaat zien, maar wel de wetenschap dat alles in de cocon aanwezig is. Een spannende tijd die veel vertrouwen vraagt. De vlinder is nog niet zichtbaar maar er zijn inmiddels wel ideeën geboren die ik graag met jullie deel. Daarnaast heeft Jan Maarten ook voor deze nieuwsbron een blog geschreven over onze duurzaamheidsprojecten.

Veel lees plezier,
Margje 
 

Klooster activiteiten

Naast de vaste kloosterdag op woensdag, waar een ieder welkom is om mee te draaien, hebben we het afgelopen half jaar ook speciale activiteiten gehad.

Zo is er, na enige vertraging door het koude weer, mede met hulp van Caroline Denijs een wilgenhut gebouwd.

     IMAG0843_Small

En heeft Jorine Janssen aangeboden om de luiken van de Pipowagen te pimpen. Tijdens de PinksterPimpdePipoluiken dag.

        Jorine_verven_luiken_3_Small

Mocht je zelf een idee hebben die je hier wilt uitwerken of gewoon een dag in een welldadige bedding wilt doorbrengen. Je bent van harte welkom!


Theetuin De Welldaad

                    Elk kopje thee
      staat voor
een denkbeeldige reis
                Catherine Douzel

Op zonnige dagen in april tot en met oktober is op woensdagen en het weekeinde onze tuin geopend voor passanten van 10.00-17.00 uur.

Er zijn vele zitjes waar je in alle rust kan genieten van wat de De Welldaad te bieden heeft. Op de menukaart staan kruidentheeën uit de tuin, koffie, zelf gebakken biologische taarten en biologische vruchtensappen (op termijn uit eigen tuin).

Je kan ook een kijkje nemen bij de wilgenhut, de boomgaard, de kas, de pipowagen voor een coachgesprek en informatie vinden over duurzaamheid: energiebesparing, LED verlichting, zonnepanelen, elektrisch vervoer (o.a. auto), verwarming.

              2013-05-30_09.33.13_Small

Op dagen dat de tuin open is, kun je ook inkopen doen bij de Verwenbron.

Wil je langskomen, je bent van harte welkom. Het is wel aan te raden om deze site te raadplegen of we open zijn!

Graag met contant geld betalen. Er is namelijk geen pinautomaat aanwezig.

De Meidijk is gelegen aan het Pelgrimspad (9e routedag van Gorinchem naar Nederhemert).

De Verwenbron 

puur genieten

Eindelijk is het zover. De geheel vernieuwde website van de Verwenbron staat online.

Niet alleen is de webwinkel qua techniek en lay out vernieuwd, ook zijn er vele nieuwe producten toegevoegd en is er uitgebreide informatie over de werking van edelstenen en de achtergrond van verschillende symbolen

                       button-verwenbron

Lang niet alle sieraden staan online. Aarzel niet als je speciale wensen hebt me te bellen of mailen, wie weet kan ik speciaal voor jou of je geliefde iets op maat maken.

Al met al zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Graag wil ik Wilco en Saskia heel hartelijk danken dat zij dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Nieuw is dat er bij iedere nieuwsbrief een speciale kortingscode wordt afgegeven.

Voor deze nieuwsbrief is dat: WelkomTerug

Bij iedere bestelling krijg je een leuke attentie én bij aankoop van minimaal € 25,- krijg je 15% korting op je bestelling. Actie is geldig gedurende de maand juni 2013

                          ---------------

De Verwenbron op reis

16, 17 en 18 aug  Loreleifestival in Zeewolde

31 aug, 1 sept Levenskunstbeurs in Doorn

6, 7 en 8 sept  Happinezfestival in Groenkan

21 sept Braderie Reinkenstraat in Den Haag

     IMAG0768_Small

                          -------------

Speciale FACEBOOK ACTIE maak kans op 2 vrijkaarten voor de Levenskunstbeurs

Like in juni zowel de pagina van de Verwenbron als van de Welldaad en je maakt kans op 2 vrijkaarten voor de Levenskunst beurs.

FaceBook De Verwenbron

FaceBook De Welldaad

 

               2013-05-16_09.58.29_Small

         Prachtige Oranje Calciet oorbellen

Rode_tentRode Tent

Vanaf oktober ga ik starten Rode Tent Avonden bij Nieuwe Maan

De Rode Tent is een bijeenkomst van vrouwen van alle leeftijden bij nieuwe maan, geïnspireerd door het boek "De Rode Tent" van Anita Diamant, waarin verteld wordt hoe in vroegere tijden vrouwen elke maand rond nieuwe maan enkele dagen in de Rode Tent doorbrachten. Hier werden lief en leed gedeeld, rituelen uitgevoerd, verhalen verteld, kennis rondom bijvoorbeeld geboorte en geneeskrachtige kruiden doorgegeven, gezongen. Kortom het contact met de Bron gevoed. Het is een plek waar je een avond volledig jezelf mag zijn, waarin niets moet en alles mag.

                                    
Ter introductie laat ik op maandag 8 juli a.s. de film “Things we don’t talk about” zien zodat je een idee krijgt waar de Rode Tent over kan gaan. Ik zal dan ook uitleg geven over mijn invulling van deze nieuwe maanavonden. De film is in het Engels en heeft geen ondertiteling.


Je bent vanaf 19.30 uur van harte welkom de film start om 20.00 uur. De avond duurt tot 22.00 uur.

                                 red_tent_do_over


Wil je alsjeblieft zelf meenemen: Kussen om op te zitten (liefst rood (oranje,roze, paars)), theekop en wat lekkers. Daarnaast is het leuk als je gekleed bent in het rood.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze avonden, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Opgeven kan tot 5 juli, dan weet ik met hoeveel vrouwen ik rekening kan houden.


Boeken Tips  

Geen toekomst zonder verzoening Desmond Tutu

desmond_tutuGeen toekomt zonder verzoening is Desmond Tutus aangrijpende en gepassioneerde relaas over het proces van verzoening dat de Waarheidscommissie onder zijn bezielde leiding op gang heeft gebracht. Een diepzinnige, onthutsende meditatie over het gruwelijk onrecht dat mensen elkaar aandoen, maar tegelijkertijd een hoop- en troostbiedend pleidooi voor de kracht van vergiffenis en liefde. 'De Zuid-Afrikaanse Commissie voor Waarheid en Verzoening heeft het spotlicht op ons allen gericht. In haar zittingen heeft Desmond Tutu onze gemeenschappelijke pijn en verdriet tot uitdrukking gebracht, en onze hoop en vertrouwen in de toekomst.' Nelson Mandela

Eindelijk is het me gelukt dit boek op de kop te tikken. Voor iedereen die met familieopstellingen werkt is dit een must. De waarheidscommissie laat in het groot zien hoe heling tot stand kan komen als daders en slachtoffers elkaar echt mogen zien.


Wild Cheryl Strayed

WildEen heerlijk vakantie boek.

De nummer 1-bestseller uit Amerika Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit.

`Spectaculair en aangrijpend een adembenemend verhaal.' The New York Times `Geweldig, oprecht en meeslepend.' Marie Claire `Ik hou van dit boek. Ik wil het van de daken schreeuwen en over het web roepen. Ik hou zoveel van dit boek dat ik niets liever wil dan er zo veel mogelijk over praten.' Oprah Winfrey over haar keuze voor Wild in Oprahs Book Club 2.0.

Op haar zesentwintigste bevindt Cheryl Strayed zich in een diep dal: haar moeder is overleden en ze ligt in scheiding. Ze neemt haar meest impulsieve beslissing ooit en begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht. Met spanning, warmte en humor en in een meeslepende en sprankelende stijl vertelt Cheryl Strayed haar verhaal. Wild is het levendige verslag van de intense angst maar ook het enorme plezier die ze beleefde tijdens de reis die haar leven voorgoed zou veranderen.Licht op Wateragaat

De kracht van edelstenen

Edelstenen stralen en dat maakt dat ik ze zo aantrekkelijk vind. Ze stralen energie uit. Iedere steensoort heeft een andere trilling en geeft dus ook andere informatie in die trilling door. De informatie van de steen is constant, terwijl wij als mens uit balans kunnen raken en van trilling kunnen veranderen. Als dat gebeurt, ervaren wij klachten en kunnen we zelfs ziek worden.

Wij zijn in staat de informatie die de steen uitstraalt te ontvangen om zo de balans in ons lichaam te herstellen.
Er zijn verschillende manieren waarop we de werking van de steen merken, zo kan je de steen dragen in een sieraad op je huid, plaatsen op een plek in de ruimte, of je kan water drinken waar de informatie van de stenen in zit.

Wateragaat

Agaat geode met miljoenen jaar oude oerwater. Veelal is het water niet meer zichtbaar tenzij je een AAA kwaliteit geode hebt. Ik heb het geluk enkele daarvan te kunnen vinden en aan jullie te kunnen doorverkopen.

                     Wateragaat_8_Small

Als jij je ervoor openstelt kun je een enome hoeveelheid informatie eruit halen. Deze agaat verbindt je terug naar je bron maar door de aarding heen!

De wateragaat versterkt de verbinding tussen het eerste en het derde chakra en laat je dingen vanuit een ander perspectief zien waardoor je kunt transformeren en je daardoor beter in staat stelt om je eigen ruimte te creeëren en te behouden.

De wateragaat helpt ook de zonnevlecht en aarding te versterken. De wateragaat versterkt tevens het helderzien, de welsprekendheid en verlicht het denken. Ook helpt de wateragaat bij innerlijk kind thema's en bij weerbaarheidsproblemen. Tevens verbindt de wateragaat de vrouwelijke en de mannelijke polen met elkaar op elk chakraniveau.

Op fysiek niveau gekeken kan de wateragaat uitstekend worden gebruikt bij allerlei spier,- en gewrichtsklachten zoals reuma.

Het lijkt alsof het oeroude water wat zich in de steen bevindt, je helpt om alle afvalstoffen uit je lichaam te spoelen waardoor de gezondheid kan verbeteren. Ook negatieve energieën die zich in je aura kunnen voordoen zullen verdwijnen bij het dragen van of het mediteren met deze speciale steen.

De Verwenbron heeft een mooie collectie edelstenen.

Edelstenen kunnen nooit een bezoek aan een arts vervangen, wel kan het ondersteunend werken.
Bij klachten altijd eerst een arts raadplegen.
 
 

Groot momentum in energie-transformatie

De_Welldaad_blog_20130605_-_ZonnepanelenAlle tekenen wijzen erop dat het jaar 2013 voor onze energie-huishouding een historisch jaar zal worden. Hier in de Bommelerwaard betrokken we 5 jaar geleden onze stulp, voorzien van conventionele energie. Kombiketel en fornuis op aardgas, alle electrische apparaten gevoed uit het net (aangesloten bij de groenste leverancier van Nederland).

De beginjaren hebben we ons toegelegd op energiebesparing. Gloeilampen werden door LED lampen vervangen. Ook aan de CV–installatie bleek nog wel het een en ander te verbeteren. Zo kon het warmteverlies naar de buitenmuren achter de radiatoren snel met reflecterende folie beperkt worden. Nooit eerder had ik gehoord van waterzijdig inregelen, maar met een slim foefje blijkt het zelfs makkelijk zelf te doen. Meer moeite kostte de waterpomp (85 Watt) vervangen door een exemplaar met 3 standen, waarvan de laagste stand (35 Watt) voldoende blijkt. Dat zorgt dan ook nog voor koeler retourwater, waardoor de HR-ketel meer in het HR-bereik werkt.

Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere energievormen, met een voorkeur voor waar we zelf in kunnen voorzien. Zo werd onze aandacht al snel getrokken door verwarming middels HR houtkachels. Wij kwamen immers op een perceel terecht met een dozijn volwassen wilgen. Meteen in ons eerste voorjaar moesten die nodig gesnoeid worden, en daarmee begon het droogproces en eerste voorraadvorming van brandhout. Daarop een fiks aantal van de zware takken langs de sloot erbij in de grond gestoken. Alles dat je hier aan nog levend wilgenmateriaal zelfs maar op de grond laat liggen, schiet wortel en tiert er als onkruid welig op los.

Een heel mooi ontwerp voor een finoven hebben wij 3 jaar geleden bedacht en zelfs helemaal in 3D CAD uitgetekend binnen onze woonkeuken. Maar tegen ons lage energieverbuik voor verwarming afgezet, bleek dit geen rendabele investering. Daarmee bleek dit niet te passen binnen de criteria van onze zoektocht naar vereniging van economisch met ecologisch voordeel.

Eind 2011 bleek de prijs van PV-zonnepanelen zich heel gunstig te hebben ontwikkeld, waarmee deze zich inmiddels wel kwalificeerden. Begin 2012 hebben we ze op ons dak geschroefd, productie over het eerste volle jaar: ruim 2.000 kWh. Wij verbuiken zelf ongeveer 1.700 kWh per jaar. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 3500 kWh per jaar, dus je ziet, een beetje investeren in stap 1 naar duurzaamheid (besparen) levert economisch ook meteen wat op!

Daarnaast moeten we ook noemen dat onze woning bijzonder gunstig ligt: in de kom van een dijk met het talud van een doorgaande weg die deze dijk kruist, zeer beschut tegen de overheersende windrichting. Een punt van overweging bij een nieuwe aankoop (evenals nabijheid van zoiets als een sloot).

Ondertussen stapelde de houtvoorraad zich verder op (2 extra jaren snoei). Daarvoor hadden we De_Welldaad_blog_20130605_-_Kacheldan maar bedacht een heel eenvoudige houtkachel aan te schaffen. We hadden van kennissen gehoord dat zij toch aanzienlijk op hun gasverbruik besparen middels een conventionele houtkachel. Zelfs in kombinatie met inkoop van appelhout. Gelukkig hebben we toen nog eens goed rond gekeken en vonden we afgelopen voorjaar een heel mooie tussenoplossing, een veel kleinere  HR-houtkachel met voldoende capaciteit.

Ditzelfde voorjaar hebben we verschillende proefritten gemaakt met volledig electrische auto’s, en zitten we midden in laatste onderhandelingen voor aanschaf. Eerder dit jaar hebben we de zonnepanelen uitgebreid (op de foto huidige volledige installatie), tot een jaarlijkse productie van ongeveer 3.000 kWh. Dit vanwege bijzonder economisch voordeel dat zich voordeed, en het vooruitzicht steeds verder over te kunnen gaan op naar electrische energie. We hebben toen meteen weer de electrische waterkoker van stal gehaald, en begonnen na te denken over een eenvoudige warmtepomp voorziening zoals een air-conditioner (kan namelijk ook verwarmen). Electrische mobiliteit gloorde weliswaar aan de horizon, maar dat leek toen nog een verre horizon.

Het is afgelopen voorjaar dus opeens heel snel gegaan. We weten nog niet precies hoeveel we thuis zullen ‘tanken’ en hoeveel buitenshuis, de ervaring zal dit leren. In totaal verwachten we 20.000 km per jaar te gaan rijden op zo’n 3.000 kWh. Aldus wellicht nog uitbreiden op zonnepanelen (er is nog ruimte op het dak van de bijkeuken). In ieder geval zal het komende zomer ook energetisch zomeren aan de Meidijk!

Jan Maarten Fernig

                        

Data

Familieopstellingen  29 juni en 5 oktober

Kracht van Zacht,  edelstenen workshop 15 juni, 19 oktober en 16 november

Intuitie en Energie  start 28 september

Leven in Eigenheid,  coachintensive
start 27 september

Voor individuele coachtrajecten en kloosteractiviteiten kun je op afspraak starten.

Inspiratie

Trailer film
"Things we don't talk about"

red-tent-movie

Nieuwsbron

Elk seizoen geef ik een nieuwsbron uit. Met deze nieuwsbrieven wil ik jouw inspiratiebron prikkelen.

Nieuwsbron archief

In het archief kun je de vorige edities
van de Nieuwsbron bekijken.

nieuwsbrief vb

 

 

 

 

 

 

Naar het archief

De Welldaad

Meidijk 17
5305 VJ ZUILICHEM
(nabij Zaltbommel) 
06 - 4831 6746

info@dewelldaad.nl

 Facebook 34   LinkedIn 34   Instagram 341

 

 

 

 

 

 

 

 


Privacy verklaring